Belföld

A zászlóégetéstől az árubojkottig – háborúellenes tüntetések világszerte

Ausztráliában, Új Zélandon, Indonéziában, Japánban, Thaiföldön egyre hevesebben tiltakoznak a háborúellenes tüntetők az amerikai-brit invázió ellen.

Ausztráliában az előző napokhoz hasonlóan szombaton is több ezer tüntető vonult az utcára az amerikaiak iraki háborúja elleni tiltakozásul. A dél-ausztráliai Hobart városában mintegy 3000, Tasmániában 400, Új-Zélandon több mint 4000 ember tüntetett.

Indonéziában, a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országában 1500 ember tüntetett szombaton Jáva középső térségében egy muzulmán párt felhívására. Indonézia szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni tevékenységben, de az Irak elleni támadást elítélte Megawati Sukarnoputri indonéz elnök.

Japánban a jokoszukai amerikai haditengerészeti támaszpont előtt mintegy 200 tüntető amerikai zászlókat égetett, és az 1991-es öbölháborúban megsebesült iraki gyermekek fényképeit magasra emelve tiltakozott a mostani amerikai háború ellen. Dél-Koreában közel kétezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon a kormánynak a háborút támogató tervei ellen.

A thaiföldi muzulmánok bojkottot hirdettek az amerikai árucikkekre, s a bojkottot ki akarják terjeszteni az amerikaiakkal szövetséges országokból – Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Izraelből, Spanyol- és Olaszországból – származó árukra.

Több ázsiai kormányra erős nyomás nehezedik országa közvéleménye illetve parlamenti ellenzéke részéről, hogy keményen álljon ki a háború ellen. Atal Bihari Vadzspaji indiai kormányfőt is sürgetik az ellenzéki pártok az amerikaiak vezette háborút elítélő határozat meghozatalára – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik