Belföld

A törökök megkezdték a bevonulást Észak-Irakba

A török csapatok be fognak vonulni Észak-Irakba - nyilatkozta az ankarai külügyminiszter, Abdullah Gul. Bizonyos egységek már megkezdték a bevonulást.

A lépéssel az Egyesült Államok a hírek szerint nem ért egyet. A török miniszter hangsúlyozta: nem akarnak Irakban területeket hódítani. a török televízió szerint már megkezdődött az első ezer katona bevonulása Észak-Irakba.


A törökök számára Észak-Irak azért fontos, mert ott ötmillió kurd él, míg a Törökországon belül lázongó kurdok száma a 12 milliót közelíti. A kurdok akcióit Törökországon belül nem tudnák megakadályozni, ha a határ túloldalán megerősödnének a kurdok – vélik megfigyelők.


A tv2 szerint öt hadosztálynyi, azaz 60 ezer katonát indítanának a törökök Kurdisztánba – az ankarai parlament döntése alapján.


A törökök néhány órája jelentették be, hogy megnyitják légterüket az amerikai repülőgépek előtt. A törökök sokáig hezitáltak, ezért a Pentagon tájékoztatása szerint egyes gépeiknek vissza kellett fordulniuk nap közben, mert nem volt tisztázott, hogy átrepülhetnek-e saját NATO-szövetségesük légterén. Éppen ezért Izraelen és/vagy Jordánián keresztül repültek Irak fölé a Földközi-tengerről induló gépek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik