Belföld

Szaddám Huszein Mauritániában kap menedéket?

"A döbbenet és rettenet" elnevezéssel emlegetett elsöprő erejű légi hadjárat megindulása ellenére a színfalak mögött folytatódnak a tárgyalások Szaddám Huszein iraki elnök esetleges megadásáról és száműzetéséről.

A befogadó országok között az első számú jelölt az északnyugat-afrikai Mauritánia – közölték tájékozott amerikai tisztségviselők pénteken az ABC televízióval. A titkos tárgyalásokra Colin Powell külügyminiszter is célzott egyik nyilatkozatában: “Számos csatorna nyitva áll Bagdaddal, a világ több országából sokan megüzenték az iraki rezsimnek, hogy a változás elkerülhetetlen.”

Az ABC televízió szerint az egyik ilyen csatorna Franciaországon át vezet. A hírtelevízió amerikai tisztségviselőktől úgy tudja, hogy december közepe óta a francia külügyminisztérium jóváhagyásával egy bizonyos Pierre Delval közvetít a száműzetési ajánlatról folyó titkos tárgyalásokon. Delval többször is megfordult Bagdadban, hogy rábeszélje Szaddám Huszeint, fogadja el a mauritániai száműzetést. A szaharai Mauritánia francia gyarmat volt.

Mauritániai tisztségviselők az ABC-nek úgy nyilatkoztak, hogy nincs tudomásuk Szaddám Huszein és fiainak esetleges befogadásáról. A francia külügyminisztérium szóvivője sem hallott semmit a tárgyalásoktól. Amerikai tisztségviselők szerint a száműzetés részleteiről jordániai ügyvédek tárgyalnak, akik Szaddám egyik fiának, Kuszájnak dolgoznak. Kuszáj látható volt az iraki elnöknek és tanácsadóinak megbeszéléséről készült és pénteken az iraki televízióban sugárzott felvételen.

Amerikai szakértők egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a felvétel pénteken készült-e el, és Udaj. Szaddam Husszein idősebbeik fiának távolléte azt jelenti-e, hogy életét vesztette a csütörtök hajnali lefejező légicsapásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik