Belföld

Nemzetközi lapszemle – a britek Huszein sorsáról, a franciák a kurd kérdésről cikkeznek

Berlintől Varsóig az európai újságok szombati címoldalán a Bagdadra zúdult előző esti össztűz kapta a hangsúlyt, emellett Szaddám Huszein iraki elnök sorsát, valamint a Törökország és az Egyesült Államok között a viszály forrását képező kurd kérdést latolgatták a lapok.

A brit újságok az iraki vezér halálhíréről tanakodtak

A londoni Financial Times úgy vélte, ha az amerikai titkosszolgálatoktól származó azon értesülés igaznak bizonyul, hogy Husszeint még az első, csütörtök hajnali légicsapások során megölték, akkor a háború gyakorlatilag már azon az éjszakán véget ért, amikor megkezdődött, és az iraki ellenállás teljes egészében összeomolhat.

“Valóban megölték (Huszeint) a Bagdadra mért első légitámadásban?” – tette fel a kérdést szalagcímében a The Independent, amely szerint az erre a kérdésre adott válasz eldöntheti az iraki háborút. A Daily Telegraph “Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter nem tudja, hogy a diktátor megsebesült-e”, a Sun pedig “Meghalt?” szalagcímmel jelent meg.

Varsóban ugyancsak ezeket a kérdéseket teszik fel. A Gazeta Wyborcza, a legnagyobb példányszámú lengyel napilap megítélése szerint “kétség sem férhet ahhoz, hogy George Bush (amerikai elnök) parancsot adott Szaddám megölésére, és az amerikai katonáknak meggyőződése, a diktátor pusztulása a rezsim bukását jelenti”.

A spanyol sajtót nyugtalanítja, hogy cenzúrázzák a bombázásokról szóló híreket. A háborút ellenző, jobboldali hangvételű El Mundo azt feszegeti, hogy vajon hitelesek-e a hivatalosan megadott számok, “a propaganda észrevehetetlenül felváltja az információt”.

A franciák a török-kurd kérdés miatt aggódnak

A Bagdadra zúdult péntek esti össztűz után a francia napilapok egyértelműnek tartják az amerikai-brit erők győzelmét Irakban, ugyanakkor azon spekulálnak, hogy milyen összecsapások várhatóak az Egyesült Államok és Törökország között a kurd kérdés rendezésének ügyében.

Mostantól fogva hatalmas a kockázata annak, hogy összecsapás robban ki a török hadsereg és a kurdok között. A kurdok soha nem egyeznek abba bele, hogy török csapatok hatoljanak be a kurd frakciók ellenőrzése alatt álló észak-iraki területekre – írta a konzervatív Le Figaro.

A baloldali Libération egy török katonatisztet idéz, aki rámutatott, hogy a törököknek legalább olyan fontos katonákat küldeni Észak-Irakba, mint amennyire az Egyesült Államoknak a török légtér használata.

A török lapok az ország USA-val kapcsolatos jövőjén rágódnak

Az ankarai sajtó egyik legfőbb aggodalma magától értetődően a török-amerikai kapcsolatok jövője. “A légtér és Észak-Irak megrázza az ötven éves stratégiai partnerséget” – a Radikal című liberális újság ezzel a szalagcímmel jelent meg.

Az Aksam című népszerű lap a török hatóságok szemére veti, hogy lassan nyújtottak segítséget az amerikai szövetségesnek, aminek komoly következményei lesznek Ankara számára az iraki Kurdisztánt illetően. A liberális Milliyet szerint Ankara “stratégiai hibákat” követett el, amiben szerepe volt annak is, hogy a politikai vitákban “a Bush-kormányzat arrogáns” volt.

Az Európai Unió és az ENSZ is csődöt mondott

Az athéni újságok az Európai Uniót bírálják, amelynek vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyetlen szót sem voltak képesek szólni a háború ellen, noha világszerte tüntetők százezrei ítélték el a katonai beavatkozást. “Düháradat, Bush letarolja Bagdadot”, “a tizenötök csalódást okoztak” – áll a Ta Néa kormánypárti újság szalagcímében.

A svéd sajtó szerint a legnehezebb még hátravan Irakban. “Lehet-e győzelemről beszélni addig, amíg Szaddám Huszein sorsa ismeretlen?” – teszi fel a kérdést a liberális Dagens Nyheter, amely szerint az sem világos, hogy miként cselekszik majd a nemzetek közössége, ha elhallgatnak a fegyverek.

A Der Standard balközép osztrák napilap szerint kérdéses, hogy megmenthető-e az ENSZ, amelynek az európaiak szerint kulcsszerepet kellene játszania az iraki háború utáni időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik