Belföld

MSZP választmányi nyilatkozat Irakról

Az MSZP Országos Választmánya a kormánnyal együtt a béke, a nemzetközi biztonság híve. Magyarország nemzeti érdekeit tartja szem előtt és minden lépését az ország biztonságának, állampolgárai nyugalmának garantálása vezérli.

Magyarország biztonságban van. A konfliktusban hadviselő félként nem vesz részt – hangzik a nyilatkozat.

Az Irakkal kapcsolatos ENSZ határozatok érvényesítéséhez Magyarország a taszári bázis biztosításával és a légtér használatának engedélyezésével járul hozzá. Ezzel Magyarország hozzájárul a katonai kényszer alkalmazásának eredményességéhez, ahogy ezt többek között Franciaország vagy Németország is teszi. Magyar katona, harcoló alakulat nem megy Irakba.

Magyarország – az ENSZ, a NATO és az EU állásfoglalásaival összhangban – fontosnak tartja a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni küzdelmet. Az iraki diktatúra tömegpusztító fegyverei tényleges veszélyt jelentenek a nemzetközi közösségre, a nemzetközi biztonságra. Az iraki diktatúra lefegyverzését nem lehet elkerülni.

A Választmány hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború a lehető leggyorsabban elérje célját, az iraki tömegpusztító eszközök megsemmisítését. A háború utáni rendezés közös felelősség, melyhez Magyarország természetesen kész hozzájárulni a maga eszközeivel.

Az MSZP Országos Választmánya kiemelte: az ország biztonsága nem lehet pártpolitikai viták áldozata. Helyes, ha a pártok véleményt cserélnek ilyen súlyú kérdésekről, de csak abban az esetben, ha azt felelős módon teszik. Az egység és a nemzeti összetartozás megőrzése ebben a helyzetben mindennél fontosabb. Országon kívül és országon belül egyaránt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.