Belföld

Kell-e a magyar gazdaságnak háborús vészforgatókönyv?

Varga Mihály fideszes ex-pénzügyminiszter szerint a kormánynak alternatív gazdaságpolitikát kellene kidolgoznia a háború elhúzódásának lehetőségére. A Pénzügyminisztérium szerint a piacok a háború hírére megnyugodtak, nincs szükség vészforgatókönyvre.

Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője szombat délelőtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: a háború elhúzódása jelenleg nem kiszámítható és a kormánynak valamennyi eshetőségre fel kellene készülnie.

Az óvatos ember felkészül váratlan szituációkra is – fogalmazott Varga Mihály arra utalva, hogy egy elhúzódó háború jelentősen átalakíthatja az előre eltervezett magyar gazdasági adatokat. A fideszes politikus rámutatott: az iraki újjáépítéssel kapcsolatos elemzések a Marshall-terv mértékéhez hasonló, körülbelül 450 milliárd dolláros összegekről szólnak.

Ez egy óriási összeg, ami hatással lehet a világgazdaságra és ebből következően a magyar gazdaságra is – fűzte hozzá. Varga Mihály kitért arra, hogy az idei évre tervezett gazdasági növekedést a Pénzügyminisztérium két hónap eltelte után, még az iraki háború megindulása előtt fél százalékkal csökkentette. Varga Mihály szerint a kormánynak fel kellene mérnie, hogy egy elhúzódó háborúnak milyen közvetlen hatásai lehetnek, illetve, hogy mekkora exportvisszaeséssel lehet számolni.

PM: nincs szükség vészforgatókönyvre

Nincs szükség vészforgatókönyvre; az iraki háború szemmel láthatóan megnyugtatta a piacokat – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője szombaton az MTI-nek. Máté Dániel ezt Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetje vezetőjének szombat délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva közölte.

A PM szóvivője megjegyezte: az olajárak drasztikusan csökkentek, a dollár árfolyama emelkedett, a tőzsdék erősödésnek indultak. – A legrosszabbon, a háborút megelőző bizonytalanságon túl vagyunk – tette hozzá. Máté Dániel szavai szerint a költségvetési és az államháztartási törvény rugalmassága lehetővé teszi, hogy szükség esetén beavatkozzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik