Belföld

Hatvan magyar rekedt Kuvaitban

A Külügyminisztérium (KüM) információja szerint a Kuvaitban maradt mintegy hatvan magyar állampolgár közül senki sem jelezte, hogy el kívánja hagyni az országot.

Tóth Tamás szóvivő szombaton az MTI-nek elmondta: pénteken megérkezett az a németországi repülőgép, amely szükség esetén elszállítaná a Kuvaitban lévő magyarokat. Mint mondta, a nagykövetség evakuálási tervet és riadóláncot szervezett Kuvaitban, ennek megfelelően csoportokra osztotta a magyarokat. A csoportokat a csoportvezetők útján éri el a nagykövet.

Azért választotta a nagykövetség ezt a megállapodást, mert Szaud-Arábia felé, szárazföldön mintegy 80 kilométeres sivatagi utat követően nem biztosítható megnyugtatóan az evakuálás – mondta Tóth Tamás. A kuvaiti források szerint ugyanis több százezer, esetleg több mint egymillió menekültre lehet számítani a határállomáson, ahol a nyelvet nem beszélő európai emberek hátrányban lettek volna.

A szóvivő tájékoztatása szerint a magyar állampolgárok felmérése 2002 októbere óta folyik a térségben. Az elmúlt három hétben, a helyzet súlyosbodása miatt azonban a magyar nagykövetség több alkalommal összehívta a magyar állampolgárokat, hogy saját döntésük alapján, a helyzetüket mérlegelve fontolják meg Kuvait elhagyását. A Kuvaitban lévő magyar állampolgárok többsége egyéni munkavállaló és a nagykövetség dolgozói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik