Belföld

Három iraki vezető halt meg a március 20-ai támadásokban

A CIA értesülésekre hivatkozó amerikai tévécsatornák szerint Szaddám Huszein három közeli munkatársa halt meg az első amerikai támadások idején Bagdadban. Utóbb kiderült, a CIA értesülései nem voltak megbízhatók.

Az USA hírszerzésének értesülései szerint állítólag az első csapások nyomán vesztette életét a rezsim második embere, Ezzat Ibrahim, az alelnök Taha Jaszin Ramadan (az ő halálhíre utóbb megcáfolódott), és Ali Haszán Al-Madzsid tábornok, Szaddám unokatestvére. Ők akkor haltak meg, amikor az amerikaiak egy olyan bunkert támadtak, amelyben azt hitték, hogy Szaddám Huszein is ott tartózkodik.

A kurdok Ali Haszán Al-Madzsidot csak “Vegyi Ali”-nak hívták, ő állt ugyanis az élén azoknak az iraki katonai erőknek, amelyek gáztámadásokat hajtottak végre 1988-ban a kurd falu, Halabdzsa ellen.

A Le Monde szerint Alit később, 1990-ben Kuvait kormányzójának nevezte ki Szaddám Huszein, amíg rövid ideig megszállva tartotta az emírséget. Ali később a dél-iraki felkelés véres elnyomásában vett részt.

Ezzat Ibrahim, 61 éves, az Irakot ténylegesen irányító Forradalmi tanács alelnöke, aki az arab országok csúcstalálkozóin képviseli rendszeresen Irakot 1991 óta. Taha Jaszin Ramadan, Irak alelnöke 1991 óta, s állítólag minden fontos döntés meghozatalában részt vett az elmúlt években. Azóta ő megjelent az iraki tévében, cáfolva halálhírét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik