Belföld

Franks főparancsnok három frontról beszél

Ötven percig tartott Tom Franks főparancsnok sajtótájékoztatója a kuvaiti főhadiszálláson. Ez volt az első a hadműveletek megkezdése óta. A főparancsnok szerint ez a háború egyetlen korábbihoz sem hasonlítható : úgy zajlik, mint amikor egy mozaikot kell kirakni. Hadműveletek folynak pontosan meghatározott céllal Irak északi, nyugati és déli részén, Bagdad körül és magában a fővárosban.

Szaddám Huszeinről szólva Franks elmondta jelenleg fogalma sincs, hol lehet az iraki elnök, de emlékeztetett arra, hogy a háború nem egy személy ellen folyik, hanem egy rezsim ellen. „Szaddámnak lehetősége volt, hogy válasszon: a tömegpusztító fegyvereit tartja meg, vagy a hatalmát. Most már mindkettőt el fogja veszíteni” – mondta.

A tömegpusztító fegyverekről szólva kijelentette: meggyőződése, hogy vannak ilyenek Irakban, és napokon belül rájuk fognak bukkanni.

A tábornok igen elégedett azzal, hogy a visszavonuló irakiak 500 olajkútból csupán kilencet gyújtottak fel.

A várható áldozatokról annyit mondott: annál kevesebben lesznek, minél hamarabb elérik céljukat a szövetségesek, akik ennek érdekében minden tőlük telhetőt meg fognak tenni.


Franks szerint a szövetséges angolszász csapatok Bászra “kapujában állnak” de egyelőre nem vonulnak be a második legnagyobb iraki városba. A Le Monde elemzői szerint az amerikaiak nem akarnak utcai harcokba bocsátkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik