Belföld

Elképzelhető, hogy dönt a hétvégén a kormány az iraki diplomaták kiutasításáról

A kérés fontossága miatt elképzelhető, hogy a Külügyminisztérium (KüM) nem vár a hétfői munkakezdésig és még a hétvégén születik döntés a budapesti iraki külképviselet bezárásáról - közölte Tóth Tamás, a tárca szóvivője szombaton délben az MTI-vel.

Tóth Tamás külügyi szóvivő szombaton az MTI-nek elmondta: még folyik a kérés tanulmányozása. A Külügyminisztérium vezetése pénteken délután kapta meg a budapesti iraki külképviselet bezárására vonatkozó hivatalos amerikai felkérést.
Az Egyesült Államok arra kérte a magyar hatóságokat, hogy a kialakult helyzetben utasítsák ki az országból az iraki diplomatákat, és zárják be a budapesti iraki külképviseletet. Az MTI információi szerint jelenleg egy ügyvivő és két további iraki diplomata tartózkodik és tevékenykedik Magyarországon. Az Egyesült Államok még csütörtökön szólította fel az Irakkal diplomáciai viszonyban álló államokat, hogy zárják be az iraki képviseleteket.

Richard Boucher külügyi szóvivő akkor közölte: Washington azt várja az érintett országoktól, hogy az iraki nagykövetségek bezárásán túl intézkedéseket tesznek Szaddám Huszein rezsimje vezető képviselőinek eltávolítása érdekében. Az amerikai kormány egyúttal felkérte az érintett országokat, hogy fagyasszák be a bagdadi kormány náluk vezetett bankszámláit, vegyék őrizet alá a diplomáciai missziók épületeit és gondoskodjanak a nagykövetségeken tárolt dokumentumok épségben való megőrzéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik