Belföld

Észak-Korea attól tart, hogy az USA őt is megtámadja

Phenjan azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az iraki háború árnyékában meg akarja támadni Észak-Koreát is.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint Washington megelőző csapást tervez észak-koreai atomlétesítmények ellen, hogy háborút provokáljon ki. Ennek bizonyítékai Phenjan szerint azok a hadgyakorlatok, amelyeket jelenleg az Egyesült Államok és Dél-Korea katonai egységei közösen hajtanak végre.

A kommunista vezetésű Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya azóta igen feszült, hogy Phenjan októberben bejelentette: folytatja atomprogramjának megvalósítását. A Koreai-félsziget déli részén az amerikai és a dél-koreai katonák közös manővereikben azt gyakorolják, miként lehet elhárítani Dél-Korea katonai elözönlését.

Észak-Korea az Egyesült Államok Irak elleni támadásának első kommentálásában annak a nézetének adott hangot, hogy a konfliktus “pusztító következményekkel” fog járni. A kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság pénteken felszólította Dél-Koreát, hogy hagyjon fel a határukként szolgáló fegyvermentes övezeten át hangszórókkal folyatott rádiós propagandával. Ellenkező esetre “súlyos következményekkel” fenyegette meg a délieket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik