Belföld

Súlyos veszélyben a Perzsa-öböl vize

Az iraki harci cselekmények súlyos, évtizedekre kiható környezetkárosodást okozhatnak - figyelmeztettek orosz szakértők.

A természeti erőforrások orosz minisztériuma mellett működő környezetvédelmi szolgálat munkatársai szerint a kőolaj-kitermelő telepeken, az olajkikötőkben, a kőolaj-feldolgozókban és -raktárakban, az olajvezetékeken keletkező tüzek globális ökológiai következményekkel fenyegetnek. Egyedül Bászra környékén ezernél több nagy hozamú olajkút működik – az ilyen léptékű tűzvészek nyomán hatalmas mennyiségű füst kerülne a légkörbe, óriási területeket borítana be a korom és különféle, erősen szennyező anyagok (köztük a benzopirén nevű rákkeltő aromás szénhidrogén).

Súlyos veszélyben van a Perzsa-öböl vizének környezetbiológiai rendszere is. A tengerbe jutó nagy mennyiségű olaj évtizedekre elszennyezheti a parti vizeket, az úgynevezett szegényített uránt tartalmazó lövedékek pedig radioaktív szennyeződést okozhatnak.

A harci cselekmények következtében óriási területek szennyeződhetnek, s a károk kiküszöböléséhez évtizedekre lesz szükség – összegzi az orosz szakértők véleményét az ITAR-TASZSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik