Belföld

Oscar: dijkiosztás vagy politikai tiltakozás?

Egyelőre nem tudni, megtartják-e vasárnap Hollywoodban az Oscar-díj kiosztását, az azonban biztosra vehető, hogy ha igen, akkor az valóságos háborúellenes tüntetéssé fog alakulni. A finn Kaurismaki át sem fogja venni a díjat tiltakozása jeléül, számos amerikai művész viszont éppen ezt az alkalmat kívánja megragadni, hogy kifejtse háborúellenes álláspontját.

A múlt nélküli ember című filmjéért jelölt finn, Aki Kaurismaki szerda délután levélben közölte az Amerikai Filmakadémia elnökével, hogy bojkottálja a vasárnapra tervezett Oscar-gálát – írja a Népszabadság. A rendező azzal indokolta döntését, hogy “miközben az Egyesült Államok szégyenletes gazdasági megfontolásból az emberiség elleni bűn elkövetésére készül”, nincs kedve örömködni, ezért még produkciós cége útján sem hajlandó képviseltetni magát. Kaurismaki hangsúlyozta, döntése nem a filmakadémia ellen irányul, “mert a mozinak élnie kell – de ugyanez a jog megilleti az iraki nőket, férfiakat és gyermekeket is”.

Más művészek is osztják ezt a nézetet, de ők egyelőre abban reménykednek, hogy el is mondhatják annak az 50 millió amerikainak és 100 millió külföldinek, aki nézi majd az Oscar-átadást.

Az órák című filmjéért jelölt brit Stephen Daldry már jelezte: ha nyer, nem rejti véka alá, hogy ellenzi a háborút. Hasonló nyilvános állásfoglalás várható a Beszélj hozzá! című filmért jelölt Pedro Almodóvartól is, aki a napokban egy háborúellenes madridi tüntetésen fejtette ki, hogy egy újabb iraki háború „az emberiség katasztrófája lenne, mely milliókat érint”. A színészek közül Az órákban nyújtott alakításáért jelölt Ed Harris ígért politikai köszönőbeszédet, a Frida címszerepéért Oscar-várományos mexikói Salma Hayek pedig újságíróknak úgy nyilatkozott, “elfogadhatatlan, hogy nem találtak más megoldást az iraki konfliktus rendezésére”. A gála szervezői hasonló megnyilvánulásra számíthatnak a csupán díjátadóként színpadra lépő Susan Sarandontól és Barbra Streisandtól is. Néma, de jelképes háborúellenes tüntetésre készül a díjkiosztásra hivatalos Dustin Hoffman, Michael Moore, Jim Carrey, Julianne Moore, Ben Affleck, Salma Hayek és Kirsten Dunst: ők az “Egyesült színészek a háború nélküli győzelemért!” feliratú jelvényt fogják viselni. Közös állásfoglalásukat így fogalmazták meg: “Mivel a fejlemények nemzetközi aggodalomra adnak okot, s egyesek attól tartanak, hogy a díjkiosztást oda nem illő politikai megnyilvánulások árnyékolhatják be, mi, az Egyesült színészek a háború nélküli győzelemért, bejelentjük, hogy békét jelképező jelvényünket bárki viselheti, aki némán akarja kifejezni tiltakozását e szükségtelen és helytelen háború ellen.”
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik