Belföld

Az Európai Bizottság a Volkswagen-törvény ellen

A német autógyártó óriást, a Volkswagent védő törvény miatt az Európai Bizottság eljárást indíthat Németország ellen. Az EU szerint a protekcionista törvény akadályozza a tőke szabad áramlását a tagországok között.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy bírósági eljárást indít Németország ellen a Volkswagen-törvény miatt. A jogszabály, amely az autógyártó óriást védi az ellenséges tulajdonszerzéstől, ellentétes az Európai Szerződésekkel – véli a bizottság egyik szóvivője.

Frits Bolkestein, az EU belső piacának biztosa szerint a még 1960-ban elfogadott német törvény akadályozza a tőke szabad áramlását az EU 15 tagállama között. A törvény szerint egyetlen részvényes sem rendelkezhet a szavazatok több mint 20 százalékával, függetlenül részvényeinek számától. Még ellentmondásosabb, hogy Alsó Szászországnak a cég legnagyobb részvényesként vétójoga van a Volkswagen eladását illetően.

Németországnak most két hónapja van, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire, s ha ez a válasz nem lesz kielégítő, az ügy az Európai Bíróság elé kerül.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik