Belföld

Az EU-támogatások 60 százalékával él majd Magyarország

Az Európai Unió várakozásai szerint Magyarország a rendelkezésre bocsátott források 60 százalékát hívja le az integráció első három évében - mondta Balázs Péter nagykövet, az Integrációs és Külgazdasági Államtitkárság vezetője a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara csütörtök esti rendezvényén Budapesten.

Balázs Péter közölte, hogy 2004-2006 között ötmilliárd eurót tesz ki a Magyarország számára leköthető pénz, amelyből az unió eddigi bővítési tapasztalatai szerint hárommilliárd eurót használ fel az ország.

– A 2006. évi országgyűlési választásokon a jelenlegi kormányt főként az alapján ítélik meg az emberek, hogy ennél az összegnél többet képes-e elkölteni Magyarország, vagy kevesebbet – vélekedett Balázs Péter.

Kitért arra, hogy a következő hetekre kitűzött feladatok ütemezését az iraki háborúnak nem szabad megzavarnia. A nagykövet emlékeztetett: a csatlakozási szerződés a napokban kerül a magyar Országgyűlés EU nagybizottsága elé, amit április 9-én az Európai Parlament tárgyal, majd április 16-án Athénban írják alá.

Balázs Péter szerint Magyarország helyzete jövő év májusától alapvetően megváltozik.
– Véget ér a hosszú évek óta tartó bizonytalanság, a jövő kiszámíthatóvá és tervezhetővé válik – vélekedett az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy nem osztja azt a pesszimista véleményt, miszerint az ország a csatlakozás első éveiben csalódik az integrációban. Szavai szerint jelenleg “lelkes föderalisták”, “könnyed” és “bajkeverő” tagállamok léteznek.
– Magyarország szabálytartó, becsületes és találékony tagállamként működik majd – fogalmazott Balázs Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik