Belföld

Elindult a Nasdaq Deutschland

Megkezdte működését a Börse Nasdaq Deutschland. Az elektronikus értékpapír kereskedelmi platform kezdetben 130 amerikai részvényt forgalmaz. Az eredeti tervekkel ellentétben a kereskedés a német részvényekkel két héttel későbbi időpontban veszi kezdetét.

Az elsősorban a kisbefektetőket megcélzó Nasdaq Deutschland konkurenciát támaszt majd mind a frankfurti értékpapír tőzsdének, mind annak elektronikus kereskedelmi platformjának, a Xetra piacnak. A harc annál is élesebbnek bizonyulhat, mivel hétfőtől változtatja meg a frankfurti tőzsde eredeti részvényindex struktúráját. Különösen a kudarcot vallott Neue Markt utódja, a TecDax lesz majd az, mely a frankfurti tőzsde reményei szerint visszahódíthatja az elvesztett befektetői közönséget.

Az új elektronikus kereskedelmi platform alapítói között az amerikai Nasdaq piac mellett a berlini és a brémai tőzsdék, a Dresdner Bank, a Commerzbank, valamint annak online leányvállalata, a comdirect is szerepelnek. Az eredetileg lefektetett cél szerint az új kereskedelmi platformnak három év alatt 15 százalékos piaci részesedést kell elérnie, és ezzel a második legnagyobb német értékpapír piaccá kell válnia. Kedvező üzletmenet mellett a tőzsde jövőre már pozitív üzleti eredményt hozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik