Belföld

Augusztustól közlik az EU-s adószámokat

Az áfakörbe tartozóknak a csatlakozás után regisztráltatniuk kell magukat, ha uniós partnerekkel kívánnak kereskedni – közölte Bessenyei Gábor, az APEH főosztályvezetője. A feldolgozás vagy a továbbértékesítés céljából vásárolt termék, szolgáltatás számláján az EU-ban nem kell az áfát feltüntetni – az általános forgalmi adót a vevő vallja be, fizeti meg és vonhatja le saját hazájában.

Az APEH 1996 óta készül az uniós szabályok és gyakorlat átvételére, noha az unióban egyedül az általános forgalmi adó fizetését szabályozták átfogóan. Mint Bessenyei Gábor főosztályvezető utalt rá, a többi adónem szabályozása a tagországok joga – írja a Magyar Hírlap. Az áfarendelkezések összehangolását a kereskedelem zavartalan lebonyolítása tette szükségessé.

Az irányelv előírta: a kedvezményes áfakulcs nem lehet öt százaléknál alacsonyabb. Az általános kulcsnak pedig 15 százaléknak kell lennie. Mindez ajánlás, eltérni azonban csak akkor lehet tőle, ha valaki mentességet, derogációt kért.

Az új megoldás szakított az úgynevezett származási elvvel. Azzal, hogy aki az árut készíti, az teszi rá és fizeti meg az áfát. Mivel nem volt elképzelhető, hogy az egyik uniós ország vállalkozója a másik tagállamban igényelje vissza a forgalmi adót, a közösségen belüli értékesítésnél a számlának nem kell az áfát tartalmaznia. A forgalmi adót a vásárló vallja be és fizeti meg saját hazájában. Az előzetesen befizetett összeget itt kérheti vissza.

Az egyes tagállamok adózóit továbbra is saját adóhatóságuk ellenőrzi. Előfordul közös vizsgálat is, ha az egyes országok megállapodnak. A kétoldalú egyezmények elősegíthetik a tartozások behajtását, végrehajtását is. A hazai jogszabály már tartalmazza, hogyha a csatlakozás után megkeresés érkezik: valamelyik magyar adóalanynak tartozása van más országban, az APEH beszedi és átutalja a pénzt.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik