Belföld

Amerikai páncélos ékek tartanak Bagdad felé

Több páncélos ék, több frontszakazon nyomul Bagdad felé Kuvaitból indulva, a sivatagon át. Nagyobb ellenállásba eddig nem ütköztek az amerikaiak.

Dél-Irakban a 7. lovassági ezred 3. repülőszázada nyomul előre, amely támogatja a 3. gyalogsági hadosztály előretörését. Ezek a harci csoportok Kuvait felől tartanak Bagdad irányába.

Kiowa helikopterekkel támogatják a szárazföldi csapatok előretörését a légi egységek, amely körülbelül 20 méterre a talajszinttől képesek folyamatosan repülni.

A szárazföldi erők Bradley harckocsikkal és M-1AI Abrams tankokkal vesznek részt. Az összes eszköz és harcoló alakulat éjjellátó berendezéssel is fel van szerelve, így könnyebben haladhatnak a járművek a sötétség dacára is. (Mint ismeretes, még a második világháború előtt volt szokás, hogy a páncélos hadtesteket lovassági alakulatokból alakították ki, így a mai páncélos ékek a kissé régies hangzású “lovassági” nevet viselik. Ugyancsak a második világháború óta ismert az összfegyvernemi támadó harci csoportok kialakítása, amelyek légi, páncélos és gyalogsági alakulatok összevonásából alakíthatók ki.)

Az amerikai támadóék több tankot és teherautót semmisített meg az iraki hadsereg eszközeiből. A kilőtt tankok között az Irak által használt legmodernebb típusból, a T-72-esekből is akadtak. Gyakorlatilag komolyabb ellenállás nélkül nyomulnak Bagdad felé a CNN szerint.


Előzőleg egy gránát csapódott be a konvoj mellett, de nem okozott károkat, a harci ék tovább folytatta útját Bagdad felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik