Belföld

Uniós oktatási portál – kalandra fel?

admin

2003. 03. 20. 13:11

Az Európai Unió más tagállamaiban tanulni vágyók dolgát könnyíti meg a most elindított Ploteus oktatási portál. A FigyelőNet tesztelése alapján közel sem tökéletes a rendszer.

„Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk” – mondhatták volna az Európai Unió technokratái is, Pelikán József gátőr nyomán, amikor kidolgozták és mindenki számára elérhetővé tették a Ploteus névre keresztelt uniós
oktatási portált: narancsot akartak, de citrom lett belőle. Az viszont igaz, hogy ideje volt már egy ilyen rendszert elindítani.

Az EU jelenleg nem szabályozza egységesen az oktatási politikát. A mostani tagállamok polgárainak is meggyűlhet a bajuk az információszerzéssel és a bürokráciával, ha nem valamelyik csereprogram keretében szeretnének egy másik országban tanulni.

Nincs egységes oktatáspolitika

 

Jelenleg az Európai Unió valamennyi állampolgárának módjában áll tanulási céllal egy másik tagállamba költözni és tanulmányait bármelyik oktatási intézményben megkezdeni. Ha az adott képzés (akár általános iskolai, akár középiskolai vagy felsőoktatási) ingyenes az ország polgárainak, az uniós állampolgároknak sem kell tandíjat fizetniük, mert az EU tiltja a diszkriminációt nemzeti-állampolgársági alapon. A nehézségek nem is itt kezdődnek, hanem ott, hogy az Uniónak nincs egységes oktatási politikája, így a gyakorlatban már közel sem olyan könnyű egy másik tagországban tanulni. Az államok nem ismerik el automatikusan egymás diplomáit, nyelvvizsgáit, érettségijét. Az ország akkreditációs bizottsága dönt arról, hogy valakinek részben vagy teljes egészében honosíttatnia kell ezeket a dokumentumokat, vagy esetleg csak le kell fordíttatnia az adott ország nyelvére, hogy elfogadják.

Forrás:Bruxinfo  

Hivatalos verzió: mindent egy helyenBár az Unióban 11 hivatalos nyelv létezik, a portált elindító brüsszeli Európai Bizottság mégis az ógöröghöz nyúlt vissza a névválasztáskor: Ploteus navigátort jelent, ami tökéletesen kifejezi, mire szolgálna a rendszer. A site részletes információkat kíván szolgáltatni az uniós tagállamok tanulási és képzési lehetőségeiről. „Büszke vagyok rá, hogy a Ploteusnak köszönhetően ezentúl sokkal egyszerűbb lesz információkat szerezni az egyes tagállamok képzési lehetőségeiről” – mondta Viviane Reding az EU képzési biztosa, amikor hivatalosan megnyitotta mindenki számára a portált.

A Ploteus a nem egységes oktatási politika miatt bonyolulttá váló információszerzést akarja megkönnyíteni. Az érettségi és diploma elismeréséről és lehetőségekről eddig a nagykövetségeken, kulturális képviseleteken lehetett érdeklődni, vagy az interneten bogarászva juthatott adatokhoz az érdeklődő.

Ez a portál végre „hivatalosan” hozzáférést nyújt az egyes tagállamok oktatási hatóságaihoz, adatbázisaihoz. Részletesen elmagyarzza a szükséges teendőket, és az államok oktatási rendszeréről valamint a csereprogramokról is információkat nyújt. Magyarország is a célországok között szerepel. Így a jelenlegi és új tagállamok polgárai már most értesülhetnek a magyar oktatási rendszer nyújtotta lehetőségekről.

Tanulmányok az EU-ban

 

Magyar állampolgárként egyelőre igencsak meggyűlhet a bajunk a bürokráciával, ha az EU valamelyik tagállamában szeretnénk tanulni valamely hivatalos csereprogram keretein kívül. Igaz, hogy az uniós állampolgároknak sem akadálymentes a más országban tanulás, de az EU-n kívülről szinte lehetetlen, legalábbis hónapokba telik egy-egy ilyen lehetőség megteremtése. Helyet találni nem nehéz az egyes oktatási intézményekben, viszont egy magyar diploma elismertetése legalább öt hónapot vesz igénybe. Hitelesítve kell minden, részletekbe menő dokumentumot az adott tagállam bizottságának rendelkezésre bocsátani, s ez nem kevés pénzbe és fáradságba kerül. A kálváriának azonban itt sincs vége, külföldön még be is kell iratkozni és tartózkodási enkedélyt is kell szerezni, amihez általában további dokumentumok benyújtását igénylő tanulmányi vízum szükséges. Magyarként sokkal bonyolultabb beiratkoznunk, mint uniós állampolgárként, ráadásul általában egy félreeső helyiségben, közösen fogadnak minden nációt, akik szégyenszemre az EU-n kívül rekedtek.  

Csongrád, Magyarország közepeAz oktatási portálon részletes keresővel lehet információkat találni a tanulási lehetőségekről, az országok oktatási rendszeréről, a diákcsereprogramokról, a jelenlegi és új tagországokról, valamint a kapcsolatfelvételi lehetőségekről. A teszteléset először Magyarországgal kezdtük, mégiscsak az itthoni rendszerben igazodunk ki legjobban.

Amikor az oktatási rendszeren belül rákerestünk a tandíjkötelességre, a Ploteus makacsul az Oktatási Minisztérium angol honlapján elég rendezetlen formában felsorolt magyar felsőoktatási intézmények listáját adta ki, ahol az egyetemek és főiskolák internetes elérhetősége is szerepelt. Ha ezekre ráklikkelünk, külföldiként igen nehéz a dolgunk, mivel az egyes honlapok nagy százaléka kizárólag magyarul érhető el.

A külföldieknek szóló legtöbb program azonban hazánkban nem magyar nyelven folyik. Arról nem is beszélve, hogy a tandíjkötelezettségről általában nem nyújtanak információt ezek a honlapok. Amikor a kapcsolatfelvételi lehetőségekre kerestünk rá, kizárólag a Csongrád megyei Munkaügyi Központ munkatársai nevét és telefonszámát adta ki a rendszer.

Linkek és linkek

Kicsit több adat áll már rendelkezésre, ha a jelenlegi tagállamok kínálta lehetőségek között bogarászunk. Némeország esetében a Ploteus például több oldalon sorolja a jelenleg felkínált tanulmányi helyeket, de ez a lista is csupán linkgyűjteményként szolgál. A diploma és érettségi elismertetésére is csak az oktatási minisztériumok honlapját kínálja fel a rendszer, ahol még jó ideig vesződhetünk az információ kiszűrésével.

Linkgyűjteménynek nem rossz a Ploteus, hiszen valamennyire megkönnyíti az internetes szörfölgetésünket, ugyanakkor korántsem teljes és átfogó. Hasonló kezdeményezések az egyes országok intézményeinek honlapján már elérhető volt. Az információvadászatot azonban talán mégis érdemes a Ploteusszal kezdeni, mert itt egy lapon vannak összegyújtve az országok, de az általa „kidobott” oldalakról még hosszan klikkelgethetünk tovább.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.