Belföld

Terjed hazánkban az influenza

admin

2003. 03. 20. 07:57

Egy hét alatt 136 ezer új influenzás megbetegedést jelentettek a háziorvosok - írja a Népszabadság. A betegség a fővárosban és valamennyi megyében terjed, s néhány kórházban látogatási tilalmat rendeltek el.

Még hetekig zsúfoltságot okozhat a háziorvosi rendelőkben az influenzajárvány. Melles Márta, az OEK főigazgatója elmondta: az elmúlt héten 37 százalékkal nőtt a felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma, összesen 136 ezer új megbetegedést jeleztek a háziorvosok az ország 19 megyéjéből, valamint a fővárosból. Ez azt is jelenti, hogy a lakosság 1,4 százaléka fordult orvoshoz, s mintegy 34 ezren táppénzt is igénybe vettek. Melles Márta azt tanácsolta: a lázas betegek maradjanak ágyban, ne menjenek dolgozni vagy iskolába. Az influenzás esetek négy százaléka volt szövődményes, leggyakrabban hörgőhurut társult hozzá. A betegek többsége az elmúlt héten is a gyerekek és a fiatal felnőttek közül került ki.

Részleges látogatási tilalmat rendeltek el Heves megye valamennyi kórházában, mert a megyében egy hét alatt megduplázódott az influenzás betegek száma.

Tóth-Daru Ágnes, az ÁNTSZ Heves megyei intézetének főorvosa elmondta: jelenleg nyolcezer influenzaszerű betegségben szenvedőt tartanak számon, ami a megye lakosságának 2,4 százaléka. A megbetegedések zömét Egerből, illetve környékéről jelezték. Ezért az egri Markhot Ferenc Kórházban és a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban szerdától nem engednek be látogatókat a szülészeti, az újszülött-, a gyermek- és az intenzív osztályokra. Gyöngyösön a más osztályokon fekvő betegek korlátlanul látogathatók, míg Egerben 15 és 17 óra között kereshetik fel őket hozzátartozóik. A hatvani Albert Schweitzer Kórházban szerda éjfél óta teljes látogatási tilalmat vezettek be.

Komárom-Esztergom megyét is elérte az influenzajárvány, a háziorvosok jelentése szerint ebben az országrészben eddig mintegy 3300 ilyen megbetegedést regisztráltak. Ugyancsak látogatási tilalmat rendelt el saját hatáskörben az ajkai kórház igazgatója is. A kaposvári kórházban pedig már pótágyakat kellett beállítani, hogy a különféle szövődményekkel beszállított betegeket elhelyezhessék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.