Belföld

Százezrek tüntetnek a háború ellen

Az Irak elleni amerikai-angol-ausztrál támadás megindítását követően a világ számos nagyvárosában háborúellenes megmozdulások kezdődtek.

Németországban szabályos demonstrációs hullám indult az Irak elleni támadás megindítását követően. A berlini Alexander Platzon több tízezer, főleg fiatalokból álló tömeg gyűlt össze, hogy kifejezze a háború megindításával kapcsolatos ellenérzését. Ugyancsak több ezren tüntettek Brémában, Rostockban, Kasselben, Heidelbergben pedig néhány száz fiatal vonult az utcára.


Százezrek tüntetnek a háború ellen 1

Brémai háborúellenes tüntetés


Olaszországban, Görögországban és néhány svájci nagyvárosban is tüntettek; Athénban 150 ezer ember demonstrált.

Több ezer tüntető vonult az utcára Sydney-ben és több más ausztrál nagyvárosban, hogy tiltakozzon az iraki hadműveletek ellen. Az ausztrál nagyváros amerikai nagykövetsége és John Howard ausztrál miniszterelnök irodája előtt a tüntetők „Szégyen, szégyen” felkiáltással tiltakoztak a háború ellen. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az ausztrál lakosság több mint kétharmada nem támogatja az Irak elleni inváziót.

Háborúellenes demonstrálók hada vonultak az amerikai nagykövetségek és konzulátusok elé Tokióban, Manilában, Bangkokban és India több nagyvárosában is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik