Belföld

Orbán Viktor: mit keresünk a háború szövetségében?

Orbán Viktor szerint nem világos, hogy miért indult háború Irak ellen, van-e szerepe Izraelnek és milyen szerepet játszik mindebben az olaj.

A volt kormányfő a tv2-nek nyilatkozva elmondta: most érkezett meg Brüsszelből, ahol igen borús, elkeseredett a hangulat. Ártatlan civil áldozatoktól tartanak sokan ugyanis az iraki háború miatt.

Orbán kijelentette: nem tudjuk, hogy mi az oka az iraki háború kitörésének. Miért éppen most volt szükség Szaddám Huszein megbuktatására, van-e szerepe mindebben Izraelnek, az olajnak és esetleg egy új világrend kialakításának.

Orbán szerint növekszik az Amerika-ellenesség, hiszen nem látszik világosan, hogy egy igaz és jó ügyért harcolnak Irakban az angolszász erők.

Orbán kifejtette: az sem világos, hogy ha van magyar érdek, akkor ezt az érdeket szolgálja-e, hogy hazánk részt vesz a “háború szövetségében”. A miniszterelnök feltette a kérdést: “Mit keresünk a ebben a szövetségben? Milyen magyar érdek fűződik ehhez?”

Szerinte erről Magyarországon nem alakult, nem alakulhatott ki érdemi vita, mert “kicselezték a parlamentet”. (Ezzel nyilvánvalóan ara utalt, hogy a kormány korábbi Irak elleni ENSZ-határozatokra hivatkozva engedte át Magyarország légterét az angolszász szövetségeseknek.)


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik