Belföld

Megkezdődött a háború – Bush ismét beszélt

Az amerikai elnök, George W. Bush bejelentette: megindította a háborút Bagdad ellen, hogy lefegyverezze Irakot és felszabadítsa népét.

Bush azután beszélt a televízióban, hogy robbanások rázták meg az iraki fővárost, Bagdadot. Ez volt egyébként a kezdete a valódi háborús tevékenységnek, a korábbi előkészítés után. Az elnök széleskörű katonai kampányt ígért, amelyben az Egyesült Államok fog győzedelmeskedni. Bush hangsúlyozta, hogy olyan ellenféllel állnak szemben, aki nem tiszteli a hadikonvenciókat. Az amerikai elnök utalt arra is, hogy Szaddám élő pajzsként használ ártatlan civileket.

Bush hangsúlyozta, hogy az amerikai és a szövetséges erők a katonai operációk kezdeti fázisában vannak. Bagdadból ezzel egyidőben a légelhárítás lövései hallatszottak. Bush megerősítette: az amerikai hadsereg válogatott célpontokat támad, hogy megakadályozza Szaddám Huszein hadviselését.

Az amerikai támadás 90 perccel a Bush elnök által szabott határidő lejárta után, magyar idő szerint 3 óra 30 perckor kezdődött. Az első bombákat Szaddám Huszein vélt tartózkodási helyére irányozták az amerikaiak. A hírszerzési információkra alapozott támadás sikeréről (vagy kudarcáról) egyelőre nincsenek megbízható értesülések.


Katonai szakértők szerint az amerikaiak gyors háborúra készülnek, és szinte kizárólag a Szaddám-rendszer megbuktatására törekednek. Tudják ugyanis, hogy a világ jelentős része nem támogatja az Irak elleni átfogó katonai akciót. Bush ugyanakkor úgy fogalmazott csütörtök hajnali beszédében, hogy a katonai akció tovább tarthat, mint azt sokan gondolják.


Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője egyébként magyar idő szerint 3 óra 50 perckor jelentette be először, hogy megkezdődött a háború.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik