Belföld

Megindult a szárazföldi akció, Dél-Irakban égnek az olajkutak

A BBC szerint 10 ezer páncélos jármű, köztük tankok indultak el Kuvaitból Irakba. Egy iraki határvárost már elfoglaltak, és egy kilométerre vannak Bászrától a szövetségesek.

Az Egyesült Államok fegyveres erői 3. gyalogsági hadosztályának tüzérsége csütörtökön Kuvaitból tüzet nyitott a határ túlsó oldalán húzódó iraki állásokra. Ezután kezdődött gyalogsági offenzíva Kuvaitból kiindulva. Az USA szárazföldi haderői átlépték az iraki határt, és állítólag egy kilométerre vannak Bászrától. Az akcióhoz csatlakoztak a brit erők is, amelyek szintén Kuvait felől támadnak.


Irak déli részén a visszavonuló iraki csapatok több olajkutat gyújtottak fel. Donald Rumsfeld amerikai külügyminiszter három-négy ilyen létesítmény belobbantásáról beszélt, kuvaiti források szerint ennél több kút lángol.


A CNN szerint a 6. és 7. amerikai hadtest is Dél-Irakban támad, viszont – más hírforrásokkal ellentétben – ezek az erők nem találkoztak önmagukat tömegesen megadó iraki katonákkal.


A BBC szerint a brit csapatok a stratégiai fontosságú Al-Faw félszigeten küzdenek. a britek tengerészgyalogosokat vetettek be a harcokba.


A The New York Times internetes honlapja szerint a konfliktus első ismert szárazföldi ütközetében az amerikai tengerészgyalogosok csütörtökön megsemmisítettek két iraki páncélozott szállító harcjárművet.

Bufourd Blount vezérőrnagy, hadosztályparancsnok a kuvaiti-iraki határ teljes hosszában megnyitott zárótüzet az Irak elleni szárazföldi műveletek első fázisának nevezte.


A CNN szerint az 1. expedíciós tengerészgyalogos hadtest megindult Kuvaitból, és átlépte az iraki határt. Kuvaitban 50 ezer tengerészgyalogos állomásozik, ezek közül most állítólag 35 ezer ember lendült támadásba.


A támadók egy iráni hírügynökség szerint egy kilométerre vannak a dél-iraki nagyvárostól, Bászrától. Az Info Rádió értesülései szerint egy iraki határvárost, Umm-Kaszrt már elfoglaltak az angolszász szövetséges csapatok.


A Fehér Ház Washingtonban egyelőre csak annyit ismert el, hogy amerikai felderítő erők előkészítik a nagyobb offenzívát Irak területén – írja a CNN.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik