Belföld

Magyarország nem áll háborúban – Medgyessy nyilatkozata a háború kitöréséről

„Magyarország nem áll háborúban, nem részese az iraki katonai konfliktusnak, amely a kormány reményei szerint a lehető legkevesebb áldozattal jár majd."

Medgyessy Péter miniszterelnök annak kapcsán juttatott el nyilatkozatot csütörtök reggel az MTI-hez, hogy megkezdődtek az Irak lefegyverzésére irányuló katonai műveletek.

A Magyar Köztársaság kormánya sajnálattal veszi tudomásul, hogy az iraki diktatúra együttműködési szándékának hiánya miatt kimerültek az Irakra vonatkozó ENSZ BT-határozatok békés érvényesítésének lehetőségei. Magyarország kormánya bízik abban, hogy az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok kikényszerítése érdekében indított fegyveres akció a lehető leggyorsabban és a lehető legkevesebb áldozattal eléri célját – áll a kormányfő közleményében.

Medgyessy Péter emlékeztet arra, hogy a kormány az iraki válság kezdetétől a békés megoldás mellett állt ki. „Irak nem élt a békés megoldás lehetőségével, több mint 10 éven át szembehelyezkedett a nemzetközi közösség elvárásaival.”

Az iraki diktatúra tömegpusztító fegyverei kockázatot jelentenek a nemzetközi közösségre, a nemzetközi biztonságra. A nemzetközi békét és biztonságot komolyan veszélyeztető helyzet felszámolása érdekében elkerülhetetlenné vált a katonai erő alkalmazása – fogalmaz Medgyessy Péter.

A kormányfő jelzi: Magyarország, összhangban az ENSZ, az EU és a NATO állásfoglalásaival érdekelt a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek felszámolásában, a nemzetközi stabilitás megőrzésében.

– Az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok következetes érvényesítése Magyarország biztonságát és érdekeit is szolgálja – szögezi le Medgyessy Péter. A közlemény szerint a kialakult helyzetben a Magyar Köztársaság kormányának minden lépését az ország biztonságának, állampolgárai nyugalmának garantálása, az ország biztonsági érdekeinek érvényesítése határozza meg.

Magyarország nem áll háborúban, nem részese a katonai konfliktusnak, magyar katonák nem vesznek és nem is fognak részt venni az Irakban zajló katonai műveletekben – szögezi le a miniszterelnök. A kormányfő 9 órára összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését, amely az ország biztonságát érintő kérdésekről, a szükséges további biztonsági intézkedésekről hoz döntést.

A demokrácia szabályainak megfelelően a kormány ezt követően a parlamenti pártokat is tájékoztatja az iraki eseményekkel kapcsolatos fejleményekről, a Magyarország biztonsága érdekében meghozott intézkedéseiről – teszi hozzá Medgyessy Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik