Belföld

Lejárt a Szaddámnak szabott határidő

Csütörtök hajnali két órakor lejárt a Bush elnök által Szaddám Huszeinnek szabott kétnapos határidő. A Fehér Ház szerint az amerikai elnök maga választja meg a támadás időpontját.

A jelek szerint Irak első embere nem menekült el, így várhatóan órák vagy napok kérdése, hogy mikor tör ki a háború. Az amerikai elnök nem hagyott kétséget ugyanis afelől, hogy erő alkalmazásával is kész érvényt szerezni akaratának, és katonai úton is hajlandó Szaddám rendszerét megbuktatni.


A Fehér Ház már korábban felszólította az amerikai népet, hogy lélekben készüljön fel a háborúra, s ezzel együtt a várható veszteségekre is. Bush elnök újabb beszédének időpontjáról egyelőre nem érkezett hír.


A magyar mtv televízió értesülései szerint amerikai tanácsadók egyelőre kivárásra buzdítják Bush elnököt, vagyis nem lesz támadás a közeli órákban. A támadás halasztását indokolja, hogy telihold van, továbbá az időjárási körülmények (a gyakori homokviharok) sem bizonyos, hogy megfelelőek a katonai akciókhoz.


A francia Le Monde értesülései szerint a Fehér Ház a 48 órás határidő lejárta után néhány perccel közölte: Bush elnök maga választja meg a támadás időpontját. (A Fehér Ház egyébként nem a támadás, hanem a “lefegyverzés” kifejezést használta.)


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik