Belföld

Kína, Párizs és Brüsszel mélységesen csalódott

Csütörtök délelőtti nyilatkozatában a pekingi külügyminisztérium azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megsérti a nemzetközi viselkedés normáit, és felszólította az amerikai haderőt, hogy állítsa le a hadműveletet, mielőtt átfogó támadás indulna Irak ellen.

“Kína sajnálkozásának és csalódottságának ad hangot” – fogalmazott a szóvivő, hangsúlyozva: Peking továbbra is kitart amellett, hogy az iraki kérdést békésen kell megoldani. “Felszólítjuk az érintett országokat, hogy szüntessék be az erő alkalmazását és állítsák le a katonai akciót” – mondta a szóvivő, hangoztatva, hogy az iraki kérdést az ENSZ keretei között, politikai úton kell rendezni.

A kínai tömegtájékoztatás egyébként – szakítva a hagyományokkal – részletesen tájékoztatott az eseményekről, így a kínaiak egyebek között élő adásban figyelhették George Bush amerikai elnöknek a háború megindulását bejelentő beszédét.

Kínával szemben Tajvan támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által indított hadműveletet, hangsúlyozva, hogy a tömegpusztító, valamint a biológiai és vegyi fegyverek súlyos fenyegetést jelentenek az egész világ stabilitására. A tajpeji vezetés ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a háború rövid lesz és a lehető legkevesebb polgári áldozattal jár. Dél-Korea támogatásáról biztosította az Irak ellen indított háborút. Ro Mo Hjun államfő hangsúlyozta: a dél-koreai katonák nem vesznek részt semmiféle harci cselekményben.

A franciák a konfliktus beszűntetését követelik

Franciaország az iraki konfliktus “minél előbbi beszüntetését” sürgette csütörtökön. A francia külügyminisztérium szóvivője néhány órával az Irak elleni első katonai akció megindítása után hazája mély sajnálkozását hangoztatta az Irak elleni háború kapcsán, s reményét fejezte ki, hogy “a most kezdődött konfliktus minél előbb véget érhet”.

Brüsszel mélységesen csalódott

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök kora reggel mélységes csalódásának adott hangot a háború kitörése miatt. – Mélységesen csalódottak vagyunk, hogy nem próbáltak továbbra is a végsőkig a béke útján maradni. A belga kormánynak Hans Blixszel együtt az a meggyőződése, hogy volt más választás – mondta a kormányfő kora reggeli televíziós nyilatkozatában. – Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a nemzetközi jogrend mellőzése túl nagy ár a bagdadi rezsim egyébként kívánatos leszereléséért.

Verhofstadt ugyanígy kárhoztatta Szaddám Huszein iraki elnököt, amiért nem hagyta el az országot és nem kímélte meg hazáját és az emberéleteket. Azt a reményét fejezte ki, hogy a háború nem fog sok áldozatot követelni, s jelezte, hogy a belga kormány segélyekkel siet majd a károkat szenvedett irakiak segítségére. Belgium egyébként Franciaországgal és Németországgal együtt továbbra is a béke mellett áll ki – fejezte be nyilatkozatát a belga kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik