Belföld

Az Európai Parlament külügyi bizottsága jóváhagyta a csatlakozást

admin

2003. 03. 20. 09:07

A csatlakozási szerződés ratifikációjának első állomásaként az Európai Parlament külügyi bizottsága szerdán jóváhagyta mind a tíz tagjelölt ország belépését, mindössze egy-két ellenszavazat mellett. Várakozások szerint az április 9-re tervezett plenáris szavazáson is hasonló eredmény születik - írja a Világgazdaság.

Elsöprő többséggel hagyta jóvá szerda délelőtt mind a tíz tagjelölt ország felvételét az unióba az Európai Parlament külügyi bizottsága, megnyitva az utat a csatlakozási szerződés április 9-re tervezett hivatalos ratifikációja és április 16-i ünnepélyes aláírása előtt. A testület országról országra szavazott, minden esetben alig egy-két nem voksot és tartózkodást regisztrálva. Magyarország csatlakozását 58 igen szavazattal, 1 ellenében hagyta jóvá a testület. A nemmel szavazó görög kommunista képviselő az ülés után a Világgazdaságnak elmondta, hogy a magyar nép iránt érzett szolidaritásból szavazott hazánk csatlakozása ellen, mert megítélése szerint az Európai Unió az imperializmus és a multinacionális vállalatok szekértolója.

A legtöbb ellenszavazatot – mindösszesen négyet – Lengyelország kapta, jobbára az Egyesült Államok keményvonalas Irak-politikáját támogató álláspontja miatt. Erre számítani is lehetett, noha az ellenkezés mértéke kisebb maradt a vártnál. Elmar Brok, a külügyi bizottság elnöke a Világgazdaságnak múlt héten adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a tagjelöltek Amerika-pártisága esetleg megnehezítheti a csatlakozási szerződés ratifikációját, mert ellenérzéseket ébreszthet a háborúellenes EP-képviselőkben. A lengyeleket mindenesetre nem hatotta meg a négy ellenszavazat. “Nem aritmetika kérdése” – kommentált elégedetten a lengyel nagykövet az ülés után.
[Világgazdaság]

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.