Belföld

Az EU újragondolja balkáni politikáját

Az EU szakértői aggódnak a nyugat-balkáni országok társadalmi folyamatai miatt. Az uniós tagságot már beígérték, viszont az érintett országok helyzete szinte ijesztő.

Át kell gondolni, és javítani kell az Európai Unió Nyugat-Balkánhoz való viszonyát – véli a régió két szakértője, akik az Európai Parlament Külügyi Bizottsága előtt fejtették ki véleményüket. A beszélgetés célja egy májusi konferencia előkészítése volt, amelyet követően az Európai Tanács stratégiai csúcstalálkozóra invitálja majd az érintett balkáni országok vezetőit, valószínűleg júniusban, Thesszalonikibe.

Gazdasági hanyatlás és szervezett bűnözés

Gerald Knaus az Európai Stabilitási Kezdeményezés igazgatója szerint a régióbeli országok két igen komoly problémával néznek szembe: az egyik a társadalmi és gazdasági hanyatlás veszélye, a másik a szervezett bűnözés. Zoran Djindjics szerb miniszterelnök meggyilkolása, és a Boszniában elkövetett, felderítetlenül maradt gyilkosságok a szakértő szerint azt mutatják, hogy veszélyes és sorsdöntő időket él át a régió.

Új ajánlat készül?


Az EU-nak Gerald Knaus szerint új ajánlatot kellene tennie a nyugat balkáni államoknak. A strukturális gazdasági kérdések mellett a társadalmi gondokra is gyógyírt kellene keresni – ahogyan az Görögország és Spanyolország esetében is történt, Cserébe az érintett országok folytatnák a megkezdett reformokat, s főként a szervezett bűnözés elleni harcra összpontosítanának.

Az EU balkánpolitikája is hibáztatható

Az Európai Uniónak együttműködési és stabilizációs egyezményei vannak a Nyugat-Balkán egyes országaival, így Macedóniával, Albániával és Horvátországgal. Utóbbi múlt hónapban nyújtotta be EU-tagfelvételi kérelmét, Macedónia és Albánia idén teszi meg ugyanezt. Vladimir Gligorov, a bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének munkatársa szerint azonban a jelenlegi egyezmények alapján túl lassan haladnak előre a kívánt folyamatok, s ezért az EU balkánpolitikája is hibáztatható. A térség kormányzati erői gyengék, a gazdasági egyenlőtlenségek feszültséget okoznak, így az EU segítsége, erőteljesebb támogatása nélkülözhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik