Belföld

Bérlakásokat vennének vissza

admin
admin

2003. 03. 20. 07:49

Az állam arra akarja ösztönözni az önkormányzatokat, hogy a tulajdonba eladott egykori bérlakások egy részét vásárolják vissza – kérdés, lesz-e pénzük erre a helyhatóságoknak. A visszavásárlási koncepció még nem teljesen kiérlelt. Csak egyetlen példa: egyelőre nem lehet tudni, mekkora összegért vehetik majd vissza az önkormányzatok az egykoron töredékáron eladott lakásokat.

Az egykori tanácsi bérlakásoknak több mint 90 százalékát eladták a rendszerváltozást követő magánítási lázban – írja a Népszabadság. Az önkormányzatok kétszeresen is jól jártak. Vételárként az 1993-ban elfogadott lakásprivatizációs törvény értelmében csak a piaci ár 15-30 százalékát kérhették ugyan, de így is több százmilliárd forintos bevételre tettek szert. (Ezt azután egyszerűen felélték.) Másrészt a több évtizedes felújítási hátralékot – akkori árakon számítva legalább 450 milliárd forint értékben – áthárították az új tulajdonosokra. A volt bérlők többsége azonban ezt a rendkívül nyomott vételárat is alig tudta kifizetni, jó néhányan még ma is törlesztik a részleteket. A társasházzá előlépett bérházak felújításának legfőbb kerékkötőivé saját újdonsült tulajdonosaik váltak. A KSH felmérései szerint a négymilliós magyar lakásállomány 80-85 százaléka felújításra szorul. De hiába indult útjára számos állami és önkormányzati rehabilitációs program, a lakóközösségek többsége nem tudott élni a lehetőséggel. A támogatások igénybevételéhez ugyanis legalább a költségek egyharmadát saját zsebből – vagy hitelből – kellett volna kifizetni.

A lakástulajdonosok azonban képtelenek voltak fizetni, és ma sem fizetőképesek. A programokban szinte kizárólag a tisztán önkormányzati kézben lévő ingatlanok szerepeltek sikerrel. Csakhogy az ilyen bérlakások aránya időközben hét százalékra csökkent az országban. (Az ún. jóléti államokban eléri a 15–30 százalékot.)

A szakértőknek a privatizációs hullám kezdetétől hajtogatott tézise – bérlakásra szükség van – csak az utóbbi években talált meghallgatásra a döntéshozóknál. Az előző kabinet a bérlakásépítésben vélte megtalálni a megoldást. Csakhogy ez igen költséges vállalkozás. Az elmúlt két évben 50 milliárd forintos állami kötelezettségvállalás mellett tízezer lakás építése kezdődött meg, de ebből eddig csak 1500-at adtak át. Az építkezés évekig is elhúzódik, miközben a rászoruló családok drága magánalbérletekre fizetnek súlyos tízezreket.

A jelenlegi kormány éppen ezért az építés helyett inkább használtlakás-vásárlásra ösztönzi az önkormányzatokat. Ez eddig sem volt ugyan tilos – a települések vezetői gyakorta éltek is ezzel a megoldással –, ám most először élvez majd előnyt a pályázatok elbírálásánál a vétel az építéssel szemben. Legalábbis ez szerepel a várhatóan áprilisban megjelenő pályázati felhívás prioritásai között. Csakhogy állami támogatással nem vásárolható vissza egykori bérlakás.

– Erre vélhetőleg az idén sem lesz mód. A társadalom többi tagjával szemben sem lenne igazságos, hogy a korábban töredékáron eladott lakásokat ma piaci áron vásárolják vissza az önkormányzatok – érvel Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott, ám sietve hozzáteszi, hogy ismeretei szerint erre nagy igény lenne. Legalább 10–15 ezer tulajdonos örömmel válna ismét bérlővé. A kormánymegbízott szerint jó megoldás lehetne, ha az önkormányzatok úgy vásárolnák vissza az ingatlanokat, hogy lakóik benne maradhatnának. Ez természetesen azt is jelentené, hogy a piaci árnak csupán 50-60 százalékát kaphatnák meg vételárként. Igaz, megszabadulhatnának a rájuk nehezedő felújítási kötelezettségtől, miközben az önkormányzat a lakóközösség fizetőképes tagjaival együtt rendbe tehetné az épületet. A kormánymegbízott szerint a reprivatizációs program jelentős állami források bevonásával legkorábban 2005-ben indulhat útjára.

Dr. Csiha Judit, a lakáspolitikai kollégium elnöke kissé bizakodóbb. Úgy véli, a lakástámogatásokról szóló kormányrendelet őszi módosításával jövőre megkezdődhet a visszavásárlás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.