Belföld

Veszteség érheti a honi turizmust

Az utazási szakma az Utazás kiállításra, Amerika az Irak elleni támadásra készül - írja a Magyar Hírlap. Hozzáértők szerint abban a pillanatban, amikor megkezdődik az Irak elleni háború, teljesen átalakul majd a béke iparága, a turizmus. Ezzel nem csak a világ, de hazánk idegenforgalmát is érzékeny veszteségek érhetik, hiszen elmaradnak a legtöbbet költő japán, amerikai és izraeli utazók. Ám van arra remény, hogy a kontinentális üzleti- és konferenciaturizmus élénkül, ami némileg feltornázhatja az idei bevételeket, akár a tavalyi szint fölé.

Az utazási kedv csökkenése pár hónapja szerte a világon jellemző, s pár hete idehaza is érezhető. Az eltelt hónapokban tíz százalékkal kevesebben ültek repülőre, s az egyiptomi és törökországi utakat szervező utazási irodák is panaszkodtak a gyérebb érdeklődés miatt. A beutazás viszont egyes vélemények szerint erősödött, s várhatóan ez a folyamat még tovább élénkül.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és -közvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke úgy látja: a konferenciaturizmus például kifejezetten nyerő helyzetbe kerülhet, hiszen a korábban közel-keleti és törökországi helyszínekre szervezett konferenciák egy részét most Közép-Európába hozzák. Az elnöknőnek tudomása van például egy jelentősebb létszámú, korábban Isztambulba szervezett konferenciáról, melynek rendezői eldöntötték: az új helyszín Budapest lesz. De érezhető az is, hogy a németek, akik korábban kissé elpártoltak tőlünk, most egyre több ajánlatot kérnek. Már nagyon sok dunántúli gyógyhotelben egész évre lekötötték a szobákat. De nőtt hazánk iránt az érdeklődés a belga, a francia és az angliai utazni vágyók körében is.

Nem minden utazási iroda vezetője, vagy tulajdonosa ért egyet a szövetség elnökének azzal a véleményével, hogy hazánk ha csak bizonyos mértékig is, de nyertese lehet a háborús helyzetnek. Még akkor sem, ha tudvalévő: a világ turizmusának csaknem a fele Európában zajlik, s az idegenforgalom itt a múlt évben több mint 230 milliárd bevételt hozott. Az uniós polgárok 75 százaléka pedig az EU határain belül üdül.

Hóka Péter, a Chemol Travel ügyvezetője szerint most minden attól függ, mennyi ideig is tart majd a támadás Irak ellen. Ha pár nap, akkor csak a mostani, amúgy is holtszezonnak számító idő vész el a turizmus szempontjából. Ha azonban elhúzódik a háború, akkor bizony át kell értékelni majd az idei terveket mind a beutazás, mind a kiutazás szempontjából. Egy biztos, mondja Hóka, a tengerentúli utasok – s itt az amerikai, japán turistákra gondolt elsősorban – elmaradnak. Mint ahogy Izraelből sem jönnek mostanában túl sokan, szinte megszűnt onnan a ki-be utazás. Sőt, az izraeliek még a héten kezdődő Utazás vásárra sem jönnek el. Ezek a jelentős, most kieső desztinációk pedig rendkívül érzékenyen érintik majd a devizabevételeket is, hiszen mindhárom ország turistái a legnagyobb költőknek számítanak hazánkban. A lista élén egyébként az izraeli utazók állnak, ők hagyják itt egy nap alatt a legtöbb pénzt.

Az is biztos, hogy átalakul majd az utazási piac a támadás után, s a turizmus legnagyobb szenvedő alanya az USA lesz, a második helyre ezen a negatív listán az Egyesült Királyság kerül majd.

Franciaország is sokat veszíthet, hiszen az amerikai turisták első helyen álltak mindig a franciaországi beutazásokban, az Irak elleni esetleges háborúban képviselt politikai álláspontjuk miatt azonban az amerikaiak máris elpártoltak az európai turisztikai nagyhatalomtól. A spanyolok, olaszok és a portugálok viszont nyertesek lehetnek, hiszen a kontinentális utazások még egy bizonytalan helyzetben sem esnek nullára.

Mint azt korábban lapunknak elmondták, a Magyar Turizmus Rt. akciós tervvel és válságstábbal készül a háborús helyzetre. Arra az esetre, ha különleges feladatokat kell megoldani, félretettek 300 millió forintot egy intervenciós alapba. Ebből egyelőre a tervek szerint 250 milliót a környező országokban akarnak elkölteni turistacsábításra, a fennmaradó részt pedig a belföldi utazások népszerűsítésére szánják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik