Belföld

Az USA mégsem sértette meg a légteret?

Nem volt légtérsértés, így nem kellett volna szóbeli jegyzékben felszólítani az Amerikai Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon hasonló lépésektől – derült ki a honvédelmi bizottságban. A Magyar Hírlap szerint az elmúlt hónapban több mint 250 légi jármű használta légterünket, ebből mintegy 200 volt amerikai.

Mégsem sértette meg a magyar légteret az Amerikai Egyesült Államok – derült ki a keddi honvédelmi bizottsági ülésen. Február 20-án hat amerikai helikopter és egy C–130-as repülőgép szállt le Ferihegyen. Az ellenzék felvetésére a kormány először tagadta a légtérsértést, majd március 1-jén Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elismerte: a gépek az iraki felvonulás részeként az eredeti felhatalmazástól eltérő célállomáson, Constantában szálltak le. A magyar kormány tiltakozott, az USA pedig szóbeli jegyzékben kért elnézést a bonyodalomért.

A gépek a Tartós Szabadság elnevezésű műveletben vettek részt, s kiderült, eredetileg is Romániát jelölték meg célállomásként – közölte tegnap Józsa Mátyás, a Külügyminisztérium biztonsági főosztályvezetője.

Fehér József, a HM közigazgatási államtitkára szerint az USA-tól kapott jegyzék azt a gyanút keltette, hogy az ország szuverenitását sérthette az átrepülés, később azonban kiderült: az amerikaiak az érvényben lévő felhatalmazás szerint használták a légteret, hiszen az nem korlátozza a repülők konkrét feladatait. A Külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a történteket.

Simicskó István, a bizottság fideszes alelnöke érthetetlennek tartja, miért volt szükség a szigorú hangú jegyzékre, amikor ráadásul kiderült, hogy az 1998-as országgyűlési határozat még érvényben van, tehát szabadon használhatják légterünket. A politikus szerint rosszul működik a bizalmi elv, senki sem ellenőrzi, hogy valóban az úti célként megjelölt feladattal és a bejelentett teherrel szállnak át légterünkön a gépek. A bizottság alelnöke zárt ülésen arra várt választ, hogy a februárban átrepült 32 harci eszköz valóban a megjelölt célba érkezett-e. A politikus szerint könnyű kibúvót találni, hiszen érvényben vannak az afganisztáni és a délszláv válság kezelésére hozott határozatok. Keleti György, a bizottság szocialista elnöke közölte: februárban több mint 250 légi jármű repült át felettünk, ebből mintegy 200 amerikai. A gépek minden esetben a délszláv válság, illetve a Tartós Szabadság afganisztáni hadművelettel összefüggésben megjelölt céllal használták légterünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik