Belföld

Tömegnyomor várható a postákon

Az adózók mintegy fele az utolsó napokra halasztotta a személyijövedelemadó-bevallás postázását - írja a Népszabadság. Ma és holnap tömegek várhatók a postán. Az idén valószínűleg minden eddiginél több hibás bevallás érkezik be a hatósághoz, mert az adójóváírás bonyolultsága nagyon megnehezíti a számolást.

Az adózók mintegy fele ma és holnap fogja postára adni személyijövedelemadó-bevallását. Az utolsó napon a központi posták hosszabbított nyitva tartás mellett fogadják az ügyfeleket: holnap éjfélig még van idejük a későn ébredőknek. Múlt péntekig alig 1,1 millió adózó juttatta el a bevallását az illetékes adóhivatalokba, ami a várt 2,2 milliónak a fele. A beérkezett mennyiségből hozzávetőleg 900 ezret dolgoztak fel a hivatalok. Eddig több mint 420 ezer adózó igényelt vissza összesen 16,5 milliárd forintot. Ezeket az összegeket az APEH 30 napon belül köteles kiutalni, ellenkező esetben késedelmi kamatot kell fizetnie, ami a jegybanki alapkamat kétszerese, vagyis 13 százalék.

A már feldolgozott ívekből leszűrt tapasztalatok szerint sok hibásan kitöltött bevallás érkezik a hivatalokba. Az idén minden eddiginél több problémás nyomtatvány várható, mert az adójóváírás bonyolultsága nagyon megnehezíti a számolást.

Továbbra is tipikus hibának tekinthető azonban az is, hogy sokszor nem írja alá az adózó a bevallását, elfelejt nyilatkozni arról, hogy van-e köztartozása, vagy arról, hogy a visszaigényelhető összeg egészét meg kívánja-e kapni. Ezeket a hibákat csak úgy lehet kijavítani, ha az adózó befárad az illetékes adóhivatalba, és maga aláír vagy beikszel. A hivatal ugyanis nem nyilatkozhat az adózó helyett, ám a számítási hibákat önmaga is korrigálhatja (ez esetben csak értesítik az adózót, akinek csak akkor kell szólni, ha nem ért egyet a változtatással).

Ahhoz, hogy elkerülhessük a hibákat, érdemes az internetről letölteni a bevalláskitöltő és -ellenőrző programot. A március közepéig beküldött 1,1 millió bevallásból mintegy 120 ezret töltöttek ki így, kétszer annyit, mint tavaly összesen. A számítógépes bevallás népszerűsége nem meglepő, hiszen a hibákat így biztosan el lehet kerülni – amennyiben a nyomtatvány számítógépes kitöltése után a program ellenőrzési részét is futtatják, és az ezt követően kinyomtatott íveket alá is írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik