Belföld

A tőzsdét kerülgeti az RTL Klub

Elméletileg akár az RTL Klub és az ország egyik legnagyobb, magánszemélyek kezében lévő cégcsoportja, a Wallis Rt. is tőzsdére mehet a jövőben. Ám nem tudni, milyen formában és azt sem, hogy mikor kerülhet erre sor – derült ki a Budapesti Értéktőzsde keddi sajtótájékoztatóján.

A Budapesti Értéktőzsde kezdeményezésére, 12 cég részvételével megalakult a Tőzsdeképes Cégek Klubja – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon a BÉT vezetői. A klubba azon társaságok tömörültek, amelyek “komoly alternatívának” tekintik cégük tőzsdei bevezetését. A potenciális kibocsátók közül a Wallis Rt. és az RTL Klub mutatkozott be a keddi sajtótájékoztatón. Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója elmondta: a tévécsatorna az év utolsó negyedére felkészül az esetleges tőzsdei bevezetésre. Még nagyjából fél évre lehet ugyanis szükség ahhoz, hogy a társaság egyes jogi kérdéseket tisztázzon. Az esetleges tőzsdei kibocsátás feltétele lenne továbbá a médiatörvény egyes paszszusainak módosítása is (ehhez kétharmados parlamenti többség is szükséges). Ha mindez megtörténik, az RTL magyarországi leánya kész a tőzsdére menni. A jelenlegi elképzelések szerint a csatorna részvénypakettjének 20-30 százalékát vihetné a börzére. A részvénykibocsátással történő tőkebevonásra az RTL Klubnak azért lehet szüksége, mert vezetősége terjeszkedni szeretne a jövőben. Az elképzelések között szerepel a környező országokban új tévéállomások létrehozása, meglévők felvásárlása, illetve a belföldi terjeszkedés is az elektronikus médiumok piacán.

A Magyar RTL Televízió Rt., vagyis az RTL Klubot működtető társaság 1997. április 8-án alakult, és tavaly már 22 milliárd forintos árbevételt, illetve kétmilliárd forintos nyereséget könyvelhetett el.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik