Belföld

Szájból nyert őssejtekből lesz szaruhártya

admin

2003. 03. 19. 07:38

Egy új eljárás révén úgy tűnik, az eddigieknél sokkal hatékonyabban lehet majd kezelni a szaruhártya sérüléseit - írja a Magyar Hírlap. A módszer lényege, hogy a betegek szájából nyernek ki őssejteket, szaruhártyadarabokat növesztenek belőlük, és ezekkel a szövetekkel helyettesítik a sérült részeket.

Úgy tűnik, afféle “minden fronton bevethető fegyverré” válnak az őssejtek a XXI. századi orvostudomány kezében. Japán kutatók legújabban olyan, az őssejtek használatán alapuló eljárást dolgoztak ki, melynek révén remélhetőleg az eddiginél hatékonyabban kezelhetik majd a szaruhártya sérüléseit. Ma ugyanis, ha egy balesetben megsérül a szemgolyót borító vékony kis hártya, jobb esetben egy donortól vett szaruhártyadarabbal próbálják pótolni a sérült részt. A módszer azonban drága és bonyolult: a kórházaknak készleteket kell tárolniuk a használható szaruhártyákból (megfelelő donor híján pedig sok betegnek várnia kell a műtétre), és a beültetés után sem garantált a siker. Az immunrendszer ugyanis igyekszik eltávolítani az idegen anyagot, így a pácienseknek erős gyógyszereket kell szedniük, hogy a kilökődési folyamat ne induljon be. A szervezet azonban sokszor még ennek ellenére sem fogadja be a beültetett szöveteket.

A kiotói egyetem klinikáján most teljesen új módszerrel kísérleteznek. A BBC beszámolója szerint a kutatók a páciensek szájából nyernek ki őssejteket, és ezekből növesztenek szaruhártyaszövetet. Az eljárás során azt használják ki, hogy a még differenciálatlan őssejtekből a legkülönbözőbb testszöveteket lehet létrehozni.
Ez a módszer sokkal biztonságosabb az eddigieknél, hiszen a saját sejtekből álló szövetet nyugodtan be lehet ültetni a sérült szembe, nem fog kilökődni, ezért gyógyszeres kezelésre sincs szükség a beültetés előtt és után.

Japánban már embereken is megkezdték a kísérleteket. A beszámolók szerint kilenc páciensen végezték el a beültetést, és közülük nyolcan már teljesen visszanyerték a látásukat. Mivel az első eredmények biztatóak, remélhetőleg hamarosan széles körben is elterjed a még kísérleti fázisban járó eljárás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.