Belföld

Az Árkádban látható a francia papírszobrász gigantikus alkotása

A mechanikus gépezeteiről híres francia művész, Bernard Lagneau Budapesten, az Árkád bevásárlóközpontban építette meg legújabb gigantikus szerkezetét - tájékoztatta az Örs vezér téren egy évvel ezelőtt nyílt üzletközpont menedzsere szerdán az MTI-t.

Lelkes László ismertetése szerint a “papírszobrász” a világ különböző pontjain eddig 65 hasonló alkotást készített; mostani műve a “66. Mechanikus hely” címet viseli. Bernard Lagneau a bevásárlóközpont három szintje között, a légtérben 200 méter hosszan kígyózó gépezetet épített, amelyhez mintegy 15 tonna – előzőleg különleges eljárással éghetetlenné tett – hullámkartont használt. Alkotását mindössze egyetlen villanymotor tartja szüntelenül mozgásban.

A művész maga készítette a szerkezet minden elemét, a gépezet szinte hangtalanul mozog, mivel még az oszlopok, támasztékok, kerekek és a tengelyeket elindító hajtószíjak is kartonból készültek. Bernard Lagneau kompozíciói egyedi alkotások, minden esetben a környezethez igazodnak, nemcsak múzeumokban, hanem középületek mellett, szabadban is láthatók.

“Város a dűnéken” címmel Európa legnagyobb dűnéjén – a franciaországi Arcachon melletti Pylában – 1988-ban építette meg az ezer négyzetmétert is meghaladó kísértetvárosát, a Ville Fantome-ot. Az Árkádban április 6-ig tekinthető meg a művész alkotása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik