Belföld

Postabank: tervezet volt, jelentés nem

A Népszabadság írása szerint a titkosszolgálatoknál egyértelmű nyoma van annak, hogy eljutott az Orbán-kormány titokminiszteréig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak a Postabank gazdálkodásával összefüggésben még az előző kormány idején készített jelentése. A tervezetet állítólag a rendőrség azért nem kaphatta meg, mert az ORFK jelentést kért a Kehi előző vezetésétől, és nem annak tervezetét.

A Népszabadság értesülései szerint meggyőző nyomai vannak annak, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Postabank gazdálkodásával összefüggésben, még 2000-ben készített titkos jelentéstervezete eljutott az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteréhez. Nincs azonban kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a dokumentumban foglaltakkal összefüggésben történt-e bármilyen intézkedés a szolgálatoknál. Ez a megbízható forrásokból származó értesülés azért is érdekes, mert a múlt héten újságírói kérdésekre Demeter Ervin kitérő választ adott arra, hogy ismerte-e a 2000-ben félbemaradt Kehi-vizsgálat megállapításait. Úgy fogalmazott: nem emlékszik rá, hogy kapott volna efféle jelentést, de ha kapott is, az valószínűleg csakis a Nádor-üggyel lehetett kapcsolatos. Lapunk ugyanakkor úgy tudja, a titkos jelentést csak két miniszteri jogállású kormánytisztviselő kapta meg, és az egyik éppen Demeter volt.

Talán ezért sem mondható véletlennek, hogy kedden a parlamentben Kuncze Gábor (SZDSZ) frakcióvezető összejátszással vádolta Demeter Ervin volt titokminisztert és Belovics Ervint, a legfőbb ügyész büntetőügyekben illetékes helyettesét.

Hétfőn Demeter azonnali kérdést intézett Belovicshoz, amelyben arról érdeklődött, hogy „köze van-e a Kehi jelentés-tervezetének a Princz Gábor volt bankvezér ellen folyó büntetőügyhöz”, illetve, hogy „miként kerülhetett az irat másolata Princz Gáborhoz”. Belovics nem tudott választ adni a feltett kérdésekre, mivel – miként mondta – annak létezéséről a sajtóból értesült, tartalmát nem ismeri. Kuncze keddi, napirend előtt felszólalásában úgy öszszegezte a jelentéstervezet lényegét, hogy az a bank túlkonszolidálásáról szól. Hozzátette: az iratok felbukkanása nagy izgalmat váltott ki a politikában, főleg az ellenzék köreiben – Kuncze szerint erre utalnak a hétfői ellenzéki megnyilvánulások is.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik