Belföld

Menekülők áradata – rendkívüli állapotok Kurdisztánban

Rendkívüli állapotot hirdettek szerdán az iraki Kurdisztánban, ahol ezrek menekülnek el nagyobb városokban lévő lakóhelyeikről #, hogy kistelepüléseken, falvakban keressenek menedéket - vált ismertté szerdán a térség egy részét ellenőrzése alatt tartó Kurdisztáni Demokratikus Párt tájékoztatása alapján.

Mint a párt egyik magas rangú tisztségviselője a kurdisztáni Erbilben elmondta, a döntést a városban ülésező kurdisztáni parlament hozta. A rendkívüli állapot bevezetésének célja az, hogy az autonóm terület vezetői kezelni tudják a lakosság hétfő óta tartó tömeges elvándorlását a városokból, és fel legyen készülve az amerikai támadás nyomán Irak középső területeiről érkező hatalmas menekülthullámra – mondta a pártilletékes az AFP francia hírügynökségnek.

Több tízezer ember hagyta el az elmúlt napokban a városokat, hogy a környező hegyvidéki falvakban, elsősorban a Kurdisztán észak-nyugati részén lévő Dohuk térségében próbáljon meg elrejtőzni – tette hozzá. Az Irak északi részén lévő Kurdisztán 1991-ben kikerült a bagdadi rezsim ellenőrzése alól, a térség egy részét a Kurdisztáni Demokratikius Párt ellenőrzi a Dzsalal Talabani vezette Kurdisztáni Hazafias szövetséggel közösen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik