Belföld

Megbírságolták a budapesti taxiskartellt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa nyolc budapesti taxi-társaságot összesen 30 millió forintra bírságolt, mert a múlt év nyarán versenykorlátozó módon összehangolták alapdíjukat.

A GVH az után indított versenyfelügyeleti eljárást több budapesti taxi-társaság ellen, mivel észlelte: azok 2002 június-július folyamán úgy emelték meg tarifáikat, hogy ennek következtében az alapdíj egységesen 300 forintra nőtt.

A versenytanács határozatában megállapította: a taxi-társaságok azzal, hogy megbeszéléseket folytattak a tarifaemelésről majd 2002. június 16. és július 15. között egységesen állapították meg a szolgáltatás alapdíját, versenykorlátozó módon összehangolták piaci magatartásukat.

Az árkartell jogsértés miatt a versenytanács a Főtaxi Rt.-t 9,6 millió forint, a City Taxi Szövetkezetet 3,3 millió, a Buda Kft.-t 4 millió, a 6×6 Taxi Kft.-t 9,5 millió, a Taxi-2000 Kft.-t 0,6 millió, a Budapest Taxi Kft.-t 1,4 millió, a Rádió Taxi Ász Kft.-t 1,1 millió, az Est Taxi Kft.-t 0,3 millió forintra bírságolta.

A versenytanács a bírságok összegének meghatározásakor figyelembe vette az egyes taxi-társaságok előző évben elért nettó árbevételét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik