Belföld

Az MDF frakciója a legfőbb ügyészhez fordult adójóváírás-ügyben

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti frakciója a legfőbb ügyészhez fordult, s az adózók érdekében kéri az adójóváírás kiszámítására vonatkozó törvénysértés megszüntetését.

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt szerdán megtartott
sajtótájékoztatón Font Sándor frakcióvezető-helyettes és Pettkó András országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az MDF számításai szerint az adózásról szóló útmutatóban megjelent hiba miatt legalább 700 ezer magyar adózó állampolgárt rövidíthet meg az APEH, mert adójóváírásukat teljes mértékben nem tudják érvényesíteni.

Angyal József programozó matematikus, aki az APEH hibájára felhívta az MDF figyelmét, most a sajtótájékoztatón annak a véleményének adott hangot, hogy a károsultak száma elérheti az 1 milliót is. A frakcióvezető-helyettes elmondta: az APEH a hibát megpróbálta törvénymódosítással korrigálni, de az nem orvosolja a hibát.

Jelezte, miután ezen a héten az Országgyűlés nem szavazta meg az egyes adótörvények módosításáról szóló előterjesztéshez az MDF által benyújtott módosító indítványt, amely szerinte korrigálta volna a tévedést, ezért fordultak az adóhatóság törvényességi felügyeletét ellátó legfőbb ügyészhez.

Az APEH egy korábbi egyeztetésen arra tett ígéretet, hogy azoknál a bevallásoknál, ahol az adózó számára hátrányos számítást talál, azt automatikusan javítja, és a túlfizetést visszatéríti. Az ügyészségnek 30 napja van arra, hogy a kérdésben állást foglaljon, azonban Font Sándor szerint a legfőbb ügyész mérlegelheti, hogy az eset társadalmi hatását figyelembe véve előrébb sorolja az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik