Belföld

A Matáv osztalékot vesz fel leányvállalataitól

A Matáv azért vesz ki osztalékot leányvállalataiból, a Westelből, az Emitelből, mert ezek a vállalatok jelentős nyereséget termeltek, és a Matáv, mint tulajdonos ezt az őt megillető nyereséget fel kívánja használni a csoport más területén működéséhez.

A Matáv illetékese elmondta: az osztalékelőleg kifizetésével a Matáv-csoport a vállalatok tőkeszerkezetét is optimalizálja. A hitel nyújtásával történő tőkeáttétel-növelés azért szükséges, mert az adott társaságoknak erősen csökkenő az adósságállománya. Ez utóbbi azért kedvezőtlen, mert így a saját tőke finanszírozás aránya jelentősen megnő, és ezzel nő a vállalatok tőkeköltsége, ami nagyon fontos szempont a társaságok és a befektetők számára.

A tulajdonosi hitel nyújtására pedig azért van szükség, mert jóllehet az adott társaságnak a kimutatások szerint az eredménytartalékában van akkora összeg, mint amennyit a tulajdonosa osztalékként ki akar venni belőle, a számláján azonban készpénz formájában nincs.

Az osztalékfizetésre vonatkozó jelenlegi magyar szabályozás következtében gyakorlatilag nem járható az az út, hogy a vállalatok a készpénz-termelődésének megfelelően fizessenek osztalékot akár havi gyakorisággal. A Matáv illetékese elmondta, hogy a Matáv a megkapott osztalékból a piaci hiteleit, illetve a saját anyavállalati kölcsönét törleszti a Deutsche Telekomnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik