Belföld

A máltai munkáspárt szerint nem érvényes az EU-szavazás

Nem érvényes a máltai EU-pártiaknak a március 8-i népszavazáson elért győzelme – véli a magát vesztesnek érző Máltai Munkáspárt. Ha az április 12-i általános választásokon a Munkáspárt győz, akkor Málta nem lesz az EU tagja.

Günter Veheugen bővítés biztos nem érti az ellenzéki Máltai Munkáspárt közelmúltban tett nyilatkozatát miszerint a március 8-án tartott referendum “nem érvényes”, mert a választásra jogosultak kevesebb mint fele voksolt igennel a csatlakozási szerződésre. “Nehéz a Munkáspárt érvelését követni” – mondja a bővítési biztos. “Számomra az eredmény igen tiszta. A szavazati joggal rendelkezők 91 százaléka megjelent a szavazóurnáknál, 53 százalékuk igennel, 46 százalékuk pedig nemmel válaszolt a feltett kérdésre.”

Az EU csatlakozást ellenző Máltai Munkáspárt szerint a nemmel szavazókhoz kell számolni a távol maradottakat és az érvénytelen voksokat. Ezeket a “szavazatokat” összeszámolva a nem oldal győz.

Még fordulhat a kocka

A népszavazás után Málta kis szigetének népe április 12-én általános választásokon járul ismét az urnákhoz, s akár radikálisan megváltoztathatja az EU-referendum döntését. A most ellenzékben lévő Máltai Munkáspárt ugyanis azt ígérte, hogy választási győzelme esetén az EU tagságot partneri viszonyra változtatja. Az Eddie Fenech Adami vezette, jelenleg kormányzó párt ezzel szemben a teljes EU csatlakozást támogatja.

A bővítési biztos, Günther Verheugen leszögezte: az Európai Bizottság nem akar és nem is fog beleszólni az április 12-i általános választások kampányába. Egy kérdés viszont nyitott marad: vajon milyen kapcsolata lesz Máltának az EU-val, ha az ellenzéki Munkáspárt nyeri a választásokat?

“Végül is az ország joga eldönteni, milyen kapcsolatot akar kialakítani az Európai Unióval” – nyilatkozta Verheugen.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik