Belföld

Kötelező olvasmány leendő EU-bürokratáknak

admin

2003. 03. 19. 13:04

Az európai intézményrendszert illeti súlyos kritikával könyvében két, korábban brüsszeli tudósítóként dolgozó német újságíró. Úgy vélik: csődközeli állapotban van a szervezet.

Nem ok nélkül vívnak ádáz csatát maguk az uniós tagállamok is az uniós intézményrendszer reformjának kérdésében. Jól tudják, hogy az Európai

Unió intézményrendszerében, döntéshozatali mechanizmusaiban jókora, a demokrácia alapelveit figyelmen kívül hagyó fekete lyuk tátong, és a szervezet közel sincs olyan jó állapotban, mint amennyire azt sokan látják vagy láttatják.

A brüsszeli űrhajó című könyv szerzői a klasszikus értelemben vett ellenzék hiányát és a Brüsszelben tevékenykedő újságírók általános „eufóriáját” említik a rendszer alapvető hiányosságai közt. A két „bennfentes” szerző, Andreas Oldag, a Süddeutsche Zeitung korábbi brüsszeli tudósítója és Hans-Martin Tillack, a Stern jelenleg is Európa fővárosában tartózkodó újságírója a Hogyan fut zátonyra a demokrácia Európában alcímet viselő könyvében az uniós intézmények működéséről, jobban mondva működésképtelenségéről számol be – írja az EUobserver.com.

Jó tanácsok kezdőknek

 

Az egyik érdekes példázat a majdani uniós diplomaták figyelmét hívja fel arra, hogy a bizottsági üléseken jelen lévő képviselők csak akkor szólalhatnak fel, ha ellenzik az adott javaslatot. Ezzel a szabállyal az osztrákoknak is meggyűlt a bajuk az első néhány ülésen. Aztán persze beletanultak.
Egy másik hasznos tanács – szemléz a kötetből az EUobserver – a különböző tagországból érkezett hivatalnokok munkavégzési szokásaival kapcsolatos. Arról van szó, hogy az északi országokból érkező EU-munkások már reggel nyolckor az irodában vannak, este ötkor pedig elhagyják helyiséget, ezzel szemben a déli országok uniós képviselői kilenc előtt aligha tűnnek fel munkahelyük közelében és előszeretettel tartózkodnak ott a késő esti órákig. Ezzel alapvetően nem is volna gond, egy reggel nyolcra vagy este hat órára szervezett találkozón azonban fontos döntések sorsa múlhat. 

Mielőtt azonban elrohannánk nemmel szavazni, érdemes alaposan átböngészni a könyvet, melyben a tíz jövevény számára is található pár megszívlelendő tanács. A szerzők nem egyes személyeket vagy intézményt választottak bírálatuk tárgyául (a könyvben az uniós minden egyes szervét górcső alá veszik), sokkal inkább a rendszer egészének működését érzik elhibázottnak. 

Tanácsok ide vagy oda, tíz új tagország csatlakozásával súlyos kockázatot vállal az Európai Unió – állítják a szerzők. Hovatovább azt is tudni vélik, hogy mindezt Brüsszelben jól tudják, csak nemigen szeretnek beszélni róla. A bővítés súlyos válságba sodorhatja az uniót – vonja le a vészjósló következtetést a két német kommentátor.

Az egyetlen demokratikus európai intézményt, a parlamentet is meg-megpiszkálja a két szerző. Úgy vélekednek, hogy amikor a parlament lényegi változtatásokat eszközölhetne, akkor a képviselők a homokba dugják a fejüket.


A Brüsszeli Űrhajó ezenkívül említést tesz a már korábban itthon is megismert botrányokról (a Santer-bizottság kalandjai, Antici kommunikációs rendszer stb.), a legendásan bonyolult döntéshozatali struktúráról, a bizottság vezetőinek függőségéről (saját szervezetük felső vezetésével szemben).


Ám mielőtt elmenne a kedvünk az Európai Uniótól, meg kell jegyezni: a szerzők célja nem az elrettentés volt. Csupán a túléléshez szeretnék hozzásegíteni a közvélemény-kutatások szerint rövidesen 25 tagúvá bővülő szervezetet. Oldag és Tillack ezt a következőképpen fogalmazza meg: “Európa túl fontos ahhoz, hogy karrierista európaiak kezében hagyjuk.”


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.