Belföld

Kötelező olvasmány leendő EU-bürokratáknak

Az európai intézményrendszert illeti súlyos kritikával könyvében két, korábban brüsszeli tudósítóként dolgozó német újságíró. Úgy vélik: csődközeli állapotban van a szervezet.

Nem ok nélkül vívnak ádáz csatát maguk az uniós tagállamok is az uniós intézményrendszer reformjának kérdésében. Jól tudják, hogy az Európai
Kötelező olvasmány leendő EU-bürokratáknak 1

Unió intézményrendszerében, döntéshozatali mechanizmusaiban jókora, a demokrácia alapelveit figyelmen kívül hagyó fekete lyuk tátong, és a szervezet közel sincs olyan jó állapotban, mint amennyire azt sokan látják vagy láttatják.

A brüsszeli űrhajó című könyv szerzői a klasszikus értelemben vett ellenzék hiányát és a Brüsszelben tevékenykedő újságírók általános „eufóriáját” említik a rendszer alapvető hiányosságai közt. A két „bennfentes” szerző, Andreas Oldag, a Süddeutsche Zeitung korábbi brüsszeli tudósítója és Hans-Martin Tillack, a Stern jelenleg is Európa fővárosában tartózkodó újságírója a Hogyan fut zátonyra a demokrácia Európában alcímet viselő könyvében az uniós intézmények működéséről, jobban mondva működésképtelenségéről számol be – írja az EUobserver.com.

Jó tanácsok kezdőknek

 

Az egyik érdekes példázat a majdani uniós diplomaták figyelmét hívja fel arra, hogy a bizottsági üléseken jelen lévő képviselők csak akkor szólalhatnak fel, ha ellenzik az adott javaslatot. Ezzel a szabállyal az osztrákoknak is meggyűlt a bajuk az első néhány ülésen. Aztán persze beletanultak.
Egy másik hasznos tanács – szemléz a kötetből az EUobserver – a különböző tagországból érkezett hivatalnokok munkavégzési szokásaival kapcsolatos. Arról van szó, hogy az északi országokból érkező EU-munkások már reggel nyolckor az irodában vannak, este ötkor pedig elhagyják helyiséget, ezzel szemben a déli országok uniós képviselői kilenc előtt aligha tűnnek fel munkahelyük közelében és előszeretettel tartózkodnak ott a késő esti órákig. Ezzel alapvetően nem is volna gond, egy reggel nyolcra vagy este hat órára szervezett találkozón azonban fontos döntések sorsa múlhat. 

Mielőtt azonban elrohannánk nemmel szavazni, érdemes alaposan átböngészni a könyvet, melyben a tíz jövevény számára is található pár megszívlelendő tanács. A szerzők nem egyes személyeket vagy intézményt választottak bírálatuk tárgyául (a könyvben az uniós minden egyes szervét górcső alá veszik), sokkal inkább a rendszer egészének működését érzik elhibázottnak. 

Tanácsok ide vagy oda, tíz új tagország csatlakozásával súlyos kockázatot vállal az Európai Unió – állítják a szerzők. Hovatovább azt is tudni vélik, hogy mindezt Brüsszelben jól tudják, csak nemigen szeretnek beszélni róla. A bővítés súlyos válságba sodorhatja az uniót – vonja le a vészjósló következtetést a két német kommentátor.

Az egyetlen demokratikus európai intézményt, a parlamentet is meg-megpiszkálja a két szerző. Úgy vélekednek, hogy amikor a parlament lényegi változtatásokat eszközölhetne, akkor a képviselők a homokba dugják a fejüket.


A Brüsszeli Űrhajó ezenkívül említést tesz a már korábban itthon is megismert botrányokról (a Santer-bizottság kalandjai, Antici kommunikációs rendszer stb.), a legendásan bonyolult döntéshozatali struktúráról, a bizottság vezetőinek függőségéről (saját szervezetük felső vezetésével szemben).


Ám mielőtt elmenne a kedvünk az Európai Uniótól, meg kell jegyezni: a szerzők célja nem az elrettentés volt. Csupán a túléléshez szeretnék hozzásegíteni a közvélemény-kutatások szerint rövidesen 25 tagúvá bővülő szervezetet. Oldag és Tillack ezt a következőképpen fogalmazza meg: “Európa túl fontos ahhoz, hogy karrierista európaiak kezében hagyjuk.”


Ajánlott videó

Olvasói sztorik