Belföld

Kétmillió röpcédulát engedtek szélnek Irakban

admin

2003. 03. 19. 16:30

Csaknem kétmillió röpcédulát dobtak le szerdán az amerikai és a brit légierő repülőgépei Irak délkeleti részén : a szövetségesek elsősorban az iraki fegyveres erőket kívánják ily módon is rávenni arra, hogy ne tanúsítsanak ellenállást az inváziós erők küszöbönálló támadása során.

A Reuters hírügynökség által név nélkül idézett amerikai katonai források szerint az 1,98 millió röpcédulát 29 iraki katonai és polgári létesítmény közelében szórták le a gépek. Ezzel összesen 17 millió fölé emelkedett a szövetségesek által a közel-keleti országra ledobott röplapok száma.

A szerdán “szélnek eresztett” cédulákkal különféle üzeneteket juttattak el a szövetségesek az iraki lakossághoz. Így például hangsúlyozták, hogy nem kívánják bántani az ártatlan polgári lakosokat, vagy arra figyelmeztették őket, hogy áldozatul eshetnek az iraki hadsereg esetleges vegyifegyver-támadásának. Egy másik üzenetben pedig arra buzdították az iraki katonákat, hogy ne vessenek be tömegpusztító fegyvereket és ne gyújtsák fel az olajkutakat.

Washingtoni tisztségviselők szerint a szövetségesek a röpcédulák leszórásával elsősorban az ország déli részén állomásozó iraki katonákat kívánják rávenni arra, hogy ne tanúsítsanak ellenállást, amikor az amerikai vezetésű szövetséges erők az iraki-kuvaiti határtól a Bászra város környék fekvő olajmezőkön keresztül északi irányban előrenyomulnak majd Bagdad felé. A szövetségesek ezért konkrét “utasításokat” is hagytak a röpcédulákon az iraki katonáknak: fordítsák vissza harckocsiaik lövegtornyait és hagyják nyílt terepen a járműveket, majd térjenek vissza laktanyáikba.

A Perzsa-öböl térségében összevont 280 ezer amerikai és brit katona közül jelenleg 175 ezer állomásozik Kuvaitban, arra a parancsra várva, hogy indítsák meg a Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntését és az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítését célzó hadműveletet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.