Belföld

Két székhelye lesz az Európai Élelmezésügyi Hatóságnak

Paavo Lipponen volt finn miniszterelnök és az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi végre megegyezett az Európai Élelmezésügyi Hatóság (EFA) elhelyezésének kérdésében. Finnország régóta kéri, hogy a hivatalt helyezzék Helsinkibe, míg Olaszország Pármában szerette volna látni az intézményt.

Paavo Lipponen és Silvio Berlusconi kompromisszumot kötött. Eszerint nem egyetlen, hanem két élelmezésügyi hivatal lesz a jövőben. A két politikus által kidolgozott tervezet alapján az élelmezésbiztonsági EFA Helsinkiben lenne, az olaszországi Pármában pedig kiegészítő ügynökséget működtetnek.

Az olasz kiegészítő ügynökség feladata lesz ellátni az európai uniós mezőgazdasági termékek eredetét igazoló okmányok és elnevezések védelmét, ugyanakkor támogatnia és segítenie kell a jellegzetesen európai élelmiszerek előállítását. A jelenleg ideiglenesen Brüsszelben működő intézmény új elhelyezését az EU csúcstalálkozójának kell jóváhagynia.

A Helsigin Sanomat finn napilapnak adott nyilatkozatában a volt finn kormányfő kifejtette: azt remélik, hogy a döntés még az EU görög elnökségének idején megszületik. Az ideiglenesen Brüsszelben működő EFA jelenleg ötven személyt foglalkoztat, ám az alkalmazottak száma a későbbiekben megközelíti majd a háromszázat.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik