Belföld

Új remény a férfiak szexuális problémáinak kezelésére

Erektilis diszfunkció. Egy három éve közzé tett nemzetközi felmérés szerint a férfiakat sújtó világméretű probléma egyre terjed. Míg 1995-ben 152 millió férfi szenvedett merevedési zavarokkal, 2025-re számuk elérheti a 332 millió főt.

Bár az utóbbi években néhány, a férfiak potenciáját helyreállító és serkentő terápia napvilágot látott, a kezelt betegek többsége elégedetlen. Az érintettek 95 százaléka viszont továbbra sem keresi fel orvosát, inkább hallgat, és csendesen próbál problémájával együtt élni. Magyarországon közel 350-400 ezer férfi szenved merevedési zavarokban. A Bayer és a GlaxoSmithKline most egy új, vardenafil hatóanyagú, az erektilis diszfunkció kezelésére szolgáló gyógyszert fejlesztett ki.

A vardenafillal kezelt betegek többsége javuló erekcióról számolt be. „Tízből átlagosan kilenc férfi számolt be állapota javulásáról. Ez az eredmény egyben a terápiával való elégedettség egyik kulcsfontosságú mérőfaktora is.” – jelentette ki Dr. Axel-Jürg Potempa, a Müncheni Egyetem kísérletvezetője és urológiai specialistája. „A vizsgálat eredményei azonosak a placebo kontrollcsoportos, változó adagolású kutatás eredményeivel.” – állapította meg.

A vardenafil hatóanyagú gyógyszer biztonságos szedését és hatékonyságát vizsgálta az a két európai tanulmány, melynek eredményeit 2003. március első felében az Európai Urológusok Társaságának XVIII. Kongresszusán mutatták be. A vizsgálatokat a jelenleg alkalmazott, változó adagolású kezelési módszerrel végezték: először 10mg-os tablettát, majd a merevedési zavarokban szenvedő betegek toleranciaszintjének és a tablettára való reagálásuknak megfelelő dózist adagoltak.

Az első klinikai vizsgálatban a vardenafil 5, 10, 20 mg-os adagjával kezelt betegek 92 százaléka számolt be erekciója javulásáról. A második vizsgálat során a standard 10 mg-os tablettát szedő férfiak 92 százaléka jelentette erekciós állapotának javulását.

A 5, 10, 20 mg-os kiszerelésben kapható tabletta 2003 folyamán kerül forgalomba a világpiacon. A narancssárga színű gyógyszer magyarországi bevezetését a két vállalat 2003 második felére ígéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik