Belföld

Haider könyvet írt Szaddam Husszeinről

Vendégségben Szaddámnál - a "gonosz birodalmában" - ez a címe annak a könyvnek, amelyet Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke írt három iraki látogatása alapján, s amelyet szerdán mutatott be Bécsben.

Kijelentette: könyvével azon előítéletekkel és sztereotípiákkal teli beszámolók ellen akar fellépni, amelyeket az Egyesült Államokkal szövetségben álló média terjeszt. Három látogatásán kétszer találkozott Szaddám Huszein iraki elnökkel, akivel filozófiai hátterű beszélgetéseket folytatott udvarias és kellemes légkörben – mondta Haider. Hozzátette, hogy a találkozók során Szaddám Huszein olyan filozofikus megközelítésben szólt az arab népek egységéről, amely érdemes a megfontolásra.

Haider elismerte, hogy Szaddám Huszein elkövetett megbocsáthatatlan tetteket, de nyomban hozzátette: az iraki elnök nem mindig számított a világ gonoszának. “Amíg sakkban tartotta Iránban Khomeini ajatollahot és Amerika barátja volt, addig a Nyugat számára elfogadhatónak tűnt a mérgesgázok bevetése a kurdok ellen”.

Álságosnak mondta Haider az iraki tekintélyelvű rezsimről szóló amerikai propagandát is, mivel más arab országokat sem demokratikus módon irányítanak, s úgy vélte, az Egyesült Államok különböző mércéket alkalmaz a barátnak és az ellenségnek tekintett államok esetében.

Haider szerint Irak nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra nézve, és nem áll kapcsolatban a nemzetközi terrorizmussal. Irak demokratizálásának célkitűzése a tervezett háborúval nem érhető el, hanem az arab országok majd évtizedeken át közelednek a nyugati standardokhoz, “vagy fordítva” – mondta. Kijelentette, hogy a Washington által tervezett háború, amely főleg ártatlan áldozatokat követel majd, megnehezíti a világpolitikai helyzetet és világméretű terrort vonhat maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik