Belföld

Gázáremelésről döntött a kormány

A kormány szerdai ülésén döntött a gázárszabályozás részleteiről, és elfogadta több, a pénzpiacok működését szabályozó törvény tervezetét. A kormányszóvivői sajtótájékoztató írásos anyagából kiderül, hogy a gáz árának kiszámításánál október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő tömbtarifa váltja fel.

Az első tömbben, ahova a fogyasztó háztartások 53 százaléka tartozik, és fogyasztásuk nem haladja meg az 1500 köbmétert évente, a májusi 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik. 1500-3000 köbméter között az áremelés 8 százalék lesz, 3000 köbméter fölött pedig a korábbi döntésnek megfelelően május 15-étől 12 százalékkal emelkedik a gáz ára.


Amennyiben egy háztartás fogyasztása meghaladja az 1500 köbmétert, csak az afeletti rész után kell a 8 százalékkal növelt árat megfizetnie. A tájékoztató szerint az átlagos áremelés éves szinten 4,3 százalék lesz.

A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank Rt. működését szabályozó törvény módosításáról. A parlament elé kerülő tervezet szigorítja a bank működésének prudenciális kereteit. Fölhatalmazza a bankot arra, hogy társaságokban legfeljebb 49 százalék erejéig tulajdonrészt vásárolhasson úgy, hogy azt öt éven belül el is kell adnia. A törvény értelmében a kormány a jövőben nem vállal árfolyam-garanciát az MFB hiteleire.

Az európai uniós jogharmonizáció jegyében módosításokat fogadott el a kormány a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvények esetében. Ugyancsak a jogharmonizáció keretében állították össze a fizetési-, illetve értékpapír-elszámolási rendszerekben történő teljesítés véglegességéről szóló törvénytervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik