Belföld

A Fidesz lemondásra szólítja fel Görgey Gábort

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) nem akarja megszüntetni a Hamvas Intézetet, csak be akarja tagolni a Petőfi Irodalmi Múzeumba (PIM) - jelentette ki Görgey Gábor kulturális miniszter az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt kedden, a Károlyi-palotában; a tárcavezető meghallgatását a grémium ellenzéki képviselői kezdeményezték, mert meg akarták ismerni az NKÖM elképzeléseit, terveit a Károlyi Palota Kulturális Központra (KPKK) és a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézetre vonatkozóan.

A bizottsági ülésről a miniszter beszámolója után az ellenzék kivonult, mert Görgey Gábor a kérdések elhangzása előtt, elfoglaltságára hivatkozva, távozott, politikai államtitkárára és helyettes államtitkárára hagyva a kérdések megválaszolását.

Szalai Annamária (Fidesz), aki Balogh László (MDF) javaslatához kapcsolódóan kétszer is ügyrendi javaslatot tett a bizottsági ülés berekesztésére és a miniszter újbóli meghívására, a kivonulás után döbbenetesnek és botrányosnak nevezte Görgey Gábor eljárását, aki – szavai szerint – rendre meghátrál a meghallgatás elől.

Kedd esta aztán közleményt adtak ki, amelyben a Fidesz parlamenti frakciója azt javasolja, hogy Görgey Gábor kulturális miniszter – “amennyiben továbbra sem tudja ellátni miniszteri feladatait” -, mondjon le.

Az ellenzéki párt szerint a nemzeti kulturális örökség minisztere eddigi tevékenysége során „botrányt botrányra halmozott”. Iyennek minősítették a közleményben a Nemzeti Színház, az Operaház, a Terror Háza Múzeum, az Álmok álmodói kiállítás, valamint a Károlyi-palota ügyét.

– Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy rossz kezekben van a kultúra ügye; a szocialista kormány a polgári kormány időszakában létrehozott intézményeket megszünteti, átalakítja – tartalmazza az állásfoglalás.

Szabó Zoltán MSZP-s képviselő korábban egyértelműen az ellenzék politikai vereségeként értékelte, hogy a Fidesz és az MDF kivonult a parlament kulturális bizottságának keddi, a Károlyi-palotába kihelyezett üléséről, ugyanakkor maga sem helyesli, hogy Görgey Gábor – miután megtartotta beszámolóját – távozott a tanácskozásról. Szabó Zoltán szavai szerint bár az ellenzéki képviselők távoztak, a feltett kérdések nyomán világossá vált: ez a meghallgatás ugyanarra a sorsa jutott volna, mint egy 3-4 négy évvel ezelőtti meghallgatás, ahol szintén kiderült, hogy a minisztérium koncepciója megalapozott. Az MSZP-s honatya megítélése szerint az ellenzéki képviselők úgy gondolták, hogy akkor jönnek ki a legjobban ebből a helyzetből, ha „sietve távoznak”. Megjegyezte: a Hankiss Ágnes intézetvezetőnek feltett hét kérdése közül csak egyre kapott választ, s az sem volt kielégítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik