Belföld

Az ENSZ főtitkár az amerikaiakat és a briteket teszi felelőssé

Kofi Annan ENSZ-főtitkár utolsóként szólalt fel a Biztonsági tanács ülésén, ahol figyelmeztette az USA-t és Nagy-Britanniát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa magyar idő szerint 16.49-kor kezdte meg ülését. Franciaországot, Németországot és Oroszországot külügyminisztere képviseli az ülésen. Az ülés Hans Blixnek, az ENSZ fegyverzetellenőrei vezetőjének szavaival kezdődött. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a közelinek látszó intervenció nem hagy számukra időt az ellenőrzés befejezésére.


Joschka Fischer német külügyminiszter pedig egyértelműen a készülődő háború ellen foglalt állást. A tanácskozáson szintén résztvevő francia kollégája, Dominique de Villepin csatlakozott a német állásponthoz. A francia diplomácia feje ehhez hozzátette: az erő alkalmazása Irakkal szemben csak fokozná a nemzetközi terrorizmust. Villepin szerint az USA akciójának Irak ellen nincs jogi alapja (szó szerint: legitimitása).


Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint az ENSZ alapokmányával nem igazolható egy szuverén ország kormányának megbuktatása.


Kofi Annan ENSZ-főtitkár utolsóként szólalt fel a tanácskozáson és figyelmeztette az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát: a nemzetközi jog szerint őket terheli a legnagyobb felelősség az iraki lakosság védelméért. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik